Lehman Brothers a ieşit marţi din falimentul declarat pe 15 septembrie 2008 care a şocat o lume întreagă, după 1.268 de zile, şi va începe să ramburseze datoriile către creditori pe 17 aprilie.
În momentul producerii falimentului, cel mai mare din istoria SUA şi care a zguduit din temelii sistemul financiar mondial, Lehman Brothers avea active de 639 de miliarde de dolari.
După 1.268 de zile, încheierea procedurii de faliment permite Lehman Brothers să distribuie circa 65 de miliarde de dolari creditorilor care au depus cereri pentru peste 300 de miliarde de dolari.
Planul Lehman de rambursare a datoriilor a fost aprobat în decembrie de un tribunal american pentru falimente.
Fosta bancă de investiţii are disponibile lichidităţi de circa 18 miliarde de dolari şi ar putea, potrivit Bloomberg, să plătească iniţial creditorilor 12-14,7 miliarde de dolari, în funcţie de cât capital are nevoie ca rezervă pentru litigii.
După prăbuşirea grupului energetic american Enron, un alt faliment răsunător din Statele Unite, investitorii au primit 53 de cenţi pentru fiecare dolar.
Planul Lehman de 65 de miliarde de dolari prevede plata către creditori a 18 cenţi pentru un dolar, în următorii câţiva ani.
Compania, ale cărei active principale au fost preluate de bănci, printre care Barclays, nu va relua deocamdată activităţile şi va continua să îşi lichideze deţinerile sub conducerea unui nou consiliu de administraţie, se arată într-un comunicat al Lehman Brothers.
"Suntem fericiţi să anunţăm ieşirea de sub protecţia legii falimentului şi intrarea în etapa finală a procesului, de distribuţie a banilor către creditori", a declarat directorul operaţional John Suckow, citat de AFP.
Dispariţia Lehman Brothers a provocat un şoc fără precedent care a adus sistemul financiar mondial în pragul colapsului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu