Suntem în plină iarnă, iar o parte dintre români se încălzesc cu ajutorul lemnelor. Puțin știu, totuși, cum să aleagă lemnele pentru foc, pentru a avea un randament maxim în ceea ce privește încălzirea.
Piața lemnului abundă în tot timpul anului de diferite tipuri de lemne. Înainte de a decide ce lemn ar fi mai bun pentru sobele tale este bine de știut ce reprezintă puterea calorică.
Astfel, puterea calorică a lemnului reprezintă cantitatea de căldură pe care el o poate elibera la ardere, iar această putere calorică se măsoară universal în kcal. Lemnul uscat asigură în medie 4500 kcal/kg, iar cel cu umiditatea de 30% are o putere calorică de doar 2800 kcal/kg.
STEJARUL are putere calorică cea mai mare, respectiv 3460 kcal/kg. Stejarul produce o flacără foarte mică și arde foarte lent din cauza densității sale, acest lucru fiind un mare avantaj al său. Are totuși nevoie de aproximativ doi ani pentru a fi uscat cum trebuie și gata de pus în sobă sau în centrala cu lemne.
BRADUL are puterea calorică de 3710 kcal/kg, având dezavantajul că rășinile pe care le conține se pot depune pe coșul de fum.
FAGUL reprezintă unul dintre cel mai folosit combustibil pentru încălzirea românilor având o putere calorică de 3.600 de kcal/kg.
SALCÂMUL are și el o putere calorică de 3600 kcal/kg.
CIREȘUL are putere calorică de 3560 kcal/kg.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu