Leonard Cohen, muzician, poet şi romancier canadian , a murit la vârsta de 82 de ani, transmit vineri dimineaţa agenţiile internaţionale de presă.
Ajuns falit din cauza unor contracte defavorabile, Cohen a reînceput seria turneelor, în ciuda vârstei înaintate. La București, Leonard Cohen a avut un succes uriaș. La ultimul concert din România, artisul și-a aniversat ziua de naștere pe scenă.
"Tată meu a murit împăcat, în Los Angeles, în mijlocul familiei, bucuros că tocmai a încheiat înregistrările unui nou album, a spus fiul lui Leonard Cohen pentru revista Rolling Stones.
Leonard Cohen a fost unul dintre cei mai influenți artiști din anii 60 și 70 ai secolului trecut. Doar Bob Dylan a avut o influență comparabilă, atât ca și autor al cântecelor, cât și al textului acestora. Cel mai recent album al lui Leonard Cohen, You Want It Darker, a fost lansat la începutul acestui an.
A debutat cu literatură:versuri și proză
Leonard Norman Cohen s-a născut în 1934, în Westmount, Canada. Admirator al lui Federico Garcia Lorca, a început să scrie versuri, iar cursurile de flamenco l-au apropiat de chitară și muzică.
După terminarea facultății a locuit o vreme pe o insulă grecească., unde a publicat culegerea de pozeii Flori pentru Hitler și două romane.
Dezamăgit de insuccesul pe plan literar,s-a mutat la New York și a intrat în industria muzicală. Aici a colaborat cu Judy Collins, Andy Warhol, Velvet Underground, și Nico, lansând un album excepțional în 1967.
Cele mai bune piese, "Suzanne" and "Hallelujah", l-au impus pe o traiectorie a succesului, până în topul artiștilor americani.
A devenit călugăr budist, pentru a lupta cu depresia
Leonard Cohen s-a căsătorit cu Suzanne Elrod, având doi copii,fotograful Lorca Cohen and Adam Cohen, membru al grupului Low Millions. În 1995, Cohen a făcut o pauză în muzică, devenind călugăr budist. Și-a luat numele Jikan ("Tăcere").
A revenit în 2001, cu două albume și potrivit propriilor declarații nu a abandonat iudaismul niciodată, doar a folosit tehnicile budiste pentru a lupta cu o depresia care i-a marcat viața.
Am pierdut un vizionar
"Cu profundă tristeţe vă informăm de decesul poetului, compozitorului şi artistului legendar Leonard Cohen", a scris agentul său pe pagina de Facebook a muzicianului, potrivit AFP.
"Am pierdut unul dintre vizionarii cei mai prolifici şi respectaţi ai lumii muzicii", continuă comunicatul, indicând că o ceremonie va fi organizată la Los Angeles "la o dată ulterioară".
Pe 21 septembrie anul acesta, Leonard Cohen a sărbătorit împlinirea a 82 de ani, anunţând lansarea unui nou album în care explorează relaţia metafizică a omului cu Dumnezeu şi cu moartea, transmitea la acel moment AFP.
La doi ani după precedentul album, cea de-a 14-a producţie discografică a celebrului poet şi cântăreţ canadian rămâne fidelă aranjamentelor muzicale minimaliste, nota sursa citată.
În piesa 'You Want It Darker', Leonard Cohen, cu vocea sa gravă şi şoptită, îşi pune întrebări despre natura omului şi a unui Dumnezeu omnipotent. Albumul se deschide cu amintirile sale despre copilăria în oraşul Montréal şi despre participarea la corul comunităţii evreieşti Shaar Hashomayim.
Rezonanţa chitarei acustice, însoţită de un contrabas, dă mai multă putere căutării spirituale a unui Cohen solitar dar senin în faţa senectuţii. Deja abordată în 'Hallelujah' (1984), unul dintre cele mai mari succese ale sale, relaţia cu Dumnezeu se impune încă o dată, de data aceasta pentru a aborda moartea.
Spectrul morţii planează de multe ori asupra acestui album, ca o reamintire a decesului în iulie anul acesta a muzei sale Marianne Ihlen, pe care a imortalizat-o în piesa 'So Long Marianne' (1967).
Cohen a lansat trei albume în şase ani, iar 'You Want It Darker' promite să aibă aceeaşi încărcătură emoţională, dar mai muzical decât 'Popular problems', lansat la împlinirea a 80 de ani, în 2014, mai sublinia în urmă cu două luni AFP.
El anunţase atunci că este timpul să se cuminţească, luând decizia înţeleaptă de a renunţa la fumat. Pentru a face cu ochiul vremurilor trecute, coperta noului său album îl prezintă pe Leonard Cohen nebărbierit şi cu o ţigară între degete.
"Cred că te voi urma curând", a scris Leonard Cohen imediat după decesul lui Marianne Ihlen.
La mijlocul lunii octombrie, artistul Leonard Cohen, în vârstă de 82 de ani, declara, într-un interviu acordat pentru ediţia următoare din The New Yorker, că îşi doreşte să încheie numeroasele proiecte muzicale şi literare începute, dar că este pregătit să moară.
Poetul, scriitorul, interpretul şi compozitorul canadian a vorbit cu calm şi cu multă claritate despre moarte, tratând-o aşa cum este, ceva normal, ce se petrece mai devreme sau mai târziu. Cohen a menţionat că are o mulţime de poeme nepublicate şi versuri care nu au fost terminate, înregistate sau publicate.
[citeste si]
Am terminat unele lucruri. Nu ştiu câte altele o să mai pot termina pentru că în acest moment trec printr-o stare de oboseală profundă... Sunt momente în care nu fac altceva decât să stau întins. Nu mai pot cânta şi mă lasă repede şi spatele. Lucrurile spirituale, baruch Hashem (mulţumesc lui Dumnezeu - n.r.) s-au aşezat, fapt pentru care sunt profund recunoscător, a menţionat Cohen. Însă, marea schimbare este proximitatea faţă de moarte, după cum a explicat artistul. Îmi place să închei lucrurile dacă pot. Dacă nu, e OK. Dar felul meu de a fi este să termin lucrurile pe care le-am început.
Însă acesta a recunoscut că este posibil să nu mai reuşească să înregistreze melodiile neterminate. Nu cred că voi reuşi să termin acele melodii. Poate, cine ştie? Şi poate o să-mi revin, nu ştiu. Dar nu îndrăznesc să mă ataşez de o strategie spirituală. Nu îndrăznesc să fac asta.
Unul dintre proiectele lui Cohen era scrierea unei cărţi în care poemele, precum paginile din Talmud, să fie înconjurate de interpretări.
Cohen a dezvăluit în interviu informaţii despre starea precară de sănătate, care nu îi mai permite să muncească aşa ca pe vremuri. Pot lucra cu mai multă concentrare şi continuitate decât când aveam obligaţia de a mă întreţine, de a fi soţ, de a fi tată. Acele distrageri sunt în mod radical diminuate în acest moment. Singurul lucru care atenuează producţia maximă este doar starea corpului meu, a declarat artistul.
Acesta a precizat: N-am vândut niciodată atât de mult încât să mă pot relaxa în privinţa banilor. Am avut de întreţinut doi copii şi pe mama lor.
Mare parte din interviul din The New Yorker se concentrează pe relaţia lui Cohen cu Marianne Ihlen, personajul-cheie al unor piese precum Bird on a Wire şi So Long Marianne. Aceasta a decedat anul acesta, în iulie. În august, ultima scrisoare a lui Cohen către muza sa decedată descria atitudinea de resemnare şi de împăcare faţă de moarte: Suntem atât de bătrâni, iar trupurile noastre se descompun şi cred că te voi urma foarte curând.
Cohen vorbeşte şi despre copiii săi, pe care îi are aproape şi declară că se simte binecuvântat că este înconjurat de familie şi de prieteni. Fata mea şi copiii ei locuiesc jos, iar fiul meu stă mai jos pe stradă. Aşa că sunt extrem de binecuvântat. Am o asistentă care este devotată şi pricepută. Am unul sau doi prieteni care îmi îmbogăţesc foarte mult viaţa. Aşa că dintr-un anumit punct de vedere niciodată n-am fost mai bine, anunță Agerpres.
În încheiere, artistul declara că este pregătit să moară. Sunt pregătit să mor. Sper că nu e prea inconfortabil. Cam asta e legat de mine, a spus el.
Artistul canadian, care a concertat de trei ori în România, a primit de-a lungul anilor numeroase premii şi distincţii internaţionale. În 2008, a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame, iar opera sa poetică a fost recompensată în 2011 cu premiul Prinţul de Asturia pentru Literatură, una dintre cele mai prestigioase distincţii culturale spaniole.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News