O femelă de leopard de Amur a fost surprinsă în Rusia de o cameră foto destinată fotografierii faunei sălbatice.
O femelă de leopard de Amur (cea mai rară specie de felină din lume) şi cei trei pui ai săi au trecut prin faţa obiectivului unei capcane fotografice în Extremul Orient rus: un portret de familie excepţional care recompensează eforturile depuse pentru salvarea acestui animal pe cale de dispariţie, informeză Agerpres.
Cei patru leoparzi de Amur - numiţi după râul care curge între Rusia şi China - au fost filmaţi pe teritoriul unui parc naţional, care a făcut publice imaginile vineri.
În ele se pot vedea cele patru feline stând pe o stâncă cu vedere la pădure. La un moment dat - poate după ce a văzut un alt animal - mama părăseşte cadrul, iar micuţii o urmează.
Potrivit lui Ivan Rakov, purtătorul de cuvânt al parcului "Ţărâmul Leoparzilor", din regiunea rusă Primoria, este pentru prima dată când această mamă este filmată alături de puii ei.
"Am descoperit că a reuşit să îşi facă o familie", povesteşte încântat Rakov, menţionând că aceasta este primul rând de pui pentru femela a cărei vârstă a fost estimată la patru ani.
Renumiţi pentru abilitatea lor de a se căţăra, leoparzii de Amur sunt cele mai rare feline mari din lume, iar specia este considerată în pericol iminent de dispariţie, potrivit Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii.
În ultimii ani însă, măsurile luate de autorităţile ruse şi chineze împotriva defrişărilor şi a braconajului au făcut posibilă creşterea semnificativă a numărului acestora.
Populaţia lor este estimată în prezent la peste 100 de exemplare în Rusia, comparativ cu doar circa 35, în urmă cu 20 de ani.
"Este un mare succes", este de părere Alexei Kostyria, responsabil pentru speciile rare la filiala rusă a Fondului mondial pentru Natură (WWF) din regiune.
Potrivit lui Kostyria, crearea de arii protejate şi eforturile comune alături de China au salvat specia de la braconaj, acum "practic"dispărut.
Expertul precizează şi că turmele de reni, o delicatesă pentru aceste feline, au crescut la rândul lor pe acest imens teritoriu, care găzduieşte şi râşi şi tigri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu