Peste 138.000 de voluntari din 27 de judeţe au participat la campania 'Let's Do It, România!' de curăţenie naţională, organizată pe 21 septembrie 2019, arată rezultatele finale ale organizatorilor, publicate marţi.
Potrivit sursei citate, cei 138.258 de voluntari prezenţi au reuşit să colecteze 172.300 de saci cu deşeuri, la nivel naţional. La acţiunea din septembrie au participat voluntari din judeţele Ilfov, Bihor, Botoşani, Vâlcea, Mehedinţi, Constanţa, Timiş, Satu Mare, Hunedoara, Ialomiţa, Tulcea, Mureş, Olt, Argeş, Neamţ, Dolj, Suceava, Braşov, Cluj, Giurgiu, Maramureş, Harghita, Bacău, Bistriţa Năsăud, Teleorman, Sibiu şi Gorj.
Datele oficiale mai arată că, la nivel internaţional, peste 18,7 milioane de voluntari din 179 de ţări au luat parte la cea mai mare mişcare civică de curăţare a deşeurilor organizată vreodată - World Cleanup Day. Conform statisticilor publicate de-a lungul timpului, cel puţin jumătate din cantitatea de plastic care există astăzi a fost produsă în ultimii 15 ani, iar 'insula' din Oceanul Pacific este estimată că ar fi de aproximativ trei ori dimensiunea Franţei (între 700.000 şi 1,6 milioane kmp).
În fiecare an, între 4,8 şi 12,7 milioane de tone de plastic ajung în oceane din râuri şi zone de coastă, echivalentul a 15 saci de plastic pentru fiecare metru de coastă din lume. Potrivit celor mai recente date Eurostat, un român produce anual 254 kg de deşeuri menajere pe an şi mai puţin de 10% sunt reciclate, în vreme ce media Uniunii Europene (UE) este de 28%.
'România întârzie să adopte instrumente relevante privind gestionarea deşeurilor, iar din 2020, dacă nu va putea atinge o rată a reciclării de 50%, ţara va fi pasibilă de sancţiuni de până la 200.000 de euro pe zi şi chiar tăierea fondurilor UE pentru protecţia mediului', menţionează 'Let's Do It, Romania!', în comunicat. 'Let's Do It, Romania!' este cel mai mare proiect de implicare socială organizat în România. Din 2010 şi până în prezent, 'Let's Do It, Romania!' a implicat peste 1,8 milioane de voluntari în acţiuni de curăţenie naţională şi peste 50 000 de elevi şi părinţi în proiecte de educaţie ecologică. În 2020, Ziua de Curăţenie Mondială este programată pentru data de 19 septembrie, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News