Urmărește emisiunea live


Letiția Coriu, interviu exclusiv. Răspunsuri cheie ale medicului care a generat revolta de pe Facebook

Letiția Coriu este unul dintre medicii români care a vrut să părăsească țara. S-a oprit și și-a scris toată frustrarea pe Facebook. Mulți medici au empatizat cu Letiția Coriu și revolta ei a devenit revolta lor. A rămas în țară convinsă că poate schimba totul și poate asista la nașterea unui nou sistem. 

Iată interviul acordat de Letiția Coriu pentru dcnews.ro: 

Rândurile scrise de dumneavoastră au generat reacția de protest de pe Facebook a medicilor. Facebook-ul a avut un rol important la alegerile prezidențiale. Credeți că are puterea să schimbe un sistem?

Letiția Coriu: Aș spune ca cei care s-au prezentat la vot ne-au dat președintele. Facebook-ul doar a fost un mijloc de comunicare pentru a se mobiliza și informa oamenii între ei. Dacă acei oameni, însă, nu s-ar fi dus la vot, întregul efort on-line nu ar fi avut nici o finalitate. Aceasta putere a Facebook-ului am văzut-o și eu în cazul mișcării care s-a generat după scrisoarea de protest față de situația din sănătate, pe care am publicat-o pe data de 12 august. Cred ca oamenii sunt cei care au putere să schimbe un sistem. Istoria ne-a dovedit că nu exista sistem neschimbabil. Dacă un sistem nu se modernizează, nu evoluează, la un moment dat tot crapă. Cred că la acest stadiu a ajuns și sistemul medical de la noi. Facebook-ul poate fi folosit de români să se mobilizeze, să comunice, să se organizeze pentru a trece la acțiuni concrete care să produca o schimbare în societate. Acest lucru s-a întâmplat în alte părți și se poate întâmpla și la noi.

Noi am pornit deja o astfel de mobilizare, una dintre primele acțiuni ale Alianței Medicilor fiind aceea de a informa opinia publică despre faptul că întreaga clasă politică este vinovata de situatia dezastruoasa în care se află domeniul medical din Romania. De ani de zile nu s-au spus lucrurile pe nume, iar acum a sosit timpul să o facem.

SONDAJ. Ce salarii ar trebui să aibă medicii în România?

Când românii vor afla cine sunt principalii vinovați de situația catastrofală din sănătate, suntem convinși că, de voie sau de nevoie, sistemul se va schimba sau îl vom schimba. În acest sens, scopul principal al Alianței Medicilor este acela de a coaliza atât cadre medicale cât și pacienti pentru a sustine modernizarea sistemului de sănătate din Romania, astfel încât pacienții să se bucure de servicii de cea mai buna calitate, iar medicii de condiții optime să își poată desfașura activitatea performant, în folosul pacienților. Suntem convinși că împreună vom reuși sa pornim modernizarea sistemului medical din România.

Respectul cerut de medicii este relativ. Pentru fiecare persoană respectul poate înseamna altceva. Pentru dumneavoastră ca medic, ce înseamnă atunci când spuneți că vreți respect?

Letiția Coriu: Respectul nu se cere, ci se câștigă. Ani de zile am crezut ca atât clasa politica cât și reprezentanții sindicatelor înțeleg situația degradantă în care se află medicii din România, însă cred că aveam așteptari prea mari de la ei. S-a văzut saptamana aceasta că realitatea plicului era binecunoscută de către toți politicienii, din acest motiv nu au facut nimic pentru a se lupta să avem salarii demne de muncă și responsabilitatea pe care o avem față de viețile oamenilor.

Am tăcut suficient până acum. Acum a sosit timpul să le spunem pacienților noștri ce se întâmplă și cum deciziile clasei politice le afecteaza sănătatea și, de ce nu, chiar viața. Această lipsa de respect a oamenilor față de medici are multe cauze. Odată este realitatea plicului, care a fost tolerată, se vede, de către toți politicienii. Este inadmisibil să construiești bugetul de sănătate luând în considerare că oamenii dau bani medicilor ca atare tu, ca decident politic, nu ai decât o responsabilitate salariala minimă față de ei.

Apoi sunt condițiile din spitale. Când îți vine un pacient în spital și trebuie să aștepte ore la rând să fie luat înăuntru, el crede că tu ca medic ești vinovat. Vinovată de această situație din spitale este toată clasa politică, care prin deciziile pe care le-a luat a făcut ca doar în ultimii 4 ani să plece peste 7.000 de medici din România. Cu cât sunt mai puțini medici cu atât presiunea pe un medic urca, iar timpul de așteptare pentru un pacient crește.

Sunt convinsă ca respectul ni-l vom recâștiga când vom lupta pentru drepturile noastre, ca medici, și pentru drepturile pacienților. O solicitare pe care o avem, de exemplu, este eliminarea risipei din bugetul de sănătate și o buna admistrare a fondurilor deja existente, care pot acoperi atât salariile noastre cât și modernizarea spitalelor astfel încât pacienții să aibă parte de un act medical de calitate.

Pacienții cunosc o generalitate din sistemul medical: "nimeni nu se uită la tine fără să-i dai bani". Medicii susțin, după ce inițial au fost revoltați de decizia ÎCCJ de a scoate în afara legii atențiile, că plicul este degradant. Când a devenit plicul cu bani o ofensă?

Letiția Coriu: Mereu plicul a fost o ofensă. Este degradant pentru un medic ca, uneori după zeci de ani de studii, să fie pus în situația de a te târgui cu un pacient sau a aștepta un plic de la el. În nicio țară civilizată, cu un sistem medical modern, nu se întâmpla un astfel de lucru. De partea cealaltă, aceasta realitate a fost costisitoare și pentru pacient. Prin tolerarea acestei practici, ba încă încercarea de a o și legaliza, politicienii vor de fapt să-l facă pe pacient să plătească de două ori pentru aceleași servicii medicale. În situatia de față avem decizia ÎCCJ care stipuleaza clar că dacă un medic primește un plic, o "atenție", comite o infracțiune și e pasibil de închisoare. De partea cealaltă, realitatea este că pentru foarte mulți medici acest plic era singura forma de a-și echilibra veniturile. În contextul deciziei Înaltei Curti, însă, aceasta opțiune cade.

Iresponsabilitatea clasei politice din ultimii 25 de ani ne-a pus acum în fața unei decizii cruciale pentru sănătatea acestei nații. Dacă politicienii nu rezolvă de îndatâ problema salarizarii corespunzatoare a cadrelor medicale, marea majoritate a puținilor medici rămași în Romania vor pleca. Pur și simplu un medic nu poate trăi cu salariul pe care-l primește.

O doamnă parlamentar, care are de câteva ori salariul nostru, mașina la scară, hotel plătit, fond pentru colegiu, a spus recent că banii nu-i ajung să meargă nici la coafor. Noi ce să spunem atunci?

Nu este vina noastră, a cadrelor medicale, că de 25 de ani toți politicienii care s-au perindat la guvernare nu au facut nimic ca medicii să aibă salarii decente. Acum a sosit timpul să o facă și ar fi bine să se grăbească să găseasca o soluție. O propunere pe care Alianta Medicilor a avut-o este ca actualul buget de sanatate, care e de miliarde de lei, să fie administrat corespunzator astfel încât banii să ajunga și pentru salariile medicilor și pentru modernizarea spitatelor.

Doriți salarii decente. Cât înseamnă salariu decent? 

Letiția Coriu: Înainte de a vorbit despre ce salarii dorim, vreau să vă prezint o comparație pe care am văzut-o recent într-un cotidian central. Un medic specialist, de exemplu, care abia și-a luat specialitatea, dupa 11 ani de studii, are 1.600 lei salariu. De partea cealalta, un secretar de primărie rurala, cu 4 ani de studii superioare, are un salariu de 1.700 de lei. Un secretar de primărie rurală daca greșeste un document îl reface. Un medic, daca greșește, poate afecta iremediabil viața unui om.

"Ce salariu ar merita un medic în mâinile căruia ei și-ar încredința întreaga viață?"

Folosind acum această comparație, îi întreb pe cititorii dumneavoastră: ce salariu ar merita un medic în mâinile căruia ei și-ar încredința întreaga viață? Sau, să o iau invers: valoreaza viața lor mai puțin decât salariul unui secretar de la o primărie rurală ca să și-o încredințeze în mâinile acestuia?

V-ați gândit vreodată să plecați din țară? Ce v-a oprit?

Letiția Coriu: Da, m-am gândit să plec din tara. Chiar am depus cu circa două săptămâni înainte de revolta pe Facebook un CV pentru o agenție de recrutare de personal medical din Franța. Din cauza alterării statutului medicului în România și a adâncirii lipsurilor cu care ne confruntăm zi de zi, lucrul la spital a devenit din ce în ce mai dificil și mai apăsător, astfel că singura opțiune rămasă îmi era să plec.

Revoluția "halatelor albe"

Văzând ca medicii au o viață tot mai chinuită, muncă multă și ore de nesomn, salarii mizere, presiuni de tot felul, acuzații că nu-și fac datoria, arestări, am zis gata, până aici. Mi-am revărsat în scris frustrarea pe care am avut-o de o lungă perioadă și așa s-a generat revoluția "halatelor albe", cum a spus cineva pe Facebook. Mi s-a părut nedrept și umilitor ca o mână de politicieni să afecteze prin deciziile lor iresponsabile soarta atâtor medici și pacienți.

Îmi doresc să rămân în țară, pentru că aici simt că îmi este locul, familia, prietenii. Aici îmi sunt pacienții la care țin foarte mult. Dupa reacția de pe Facebook m-am decis să rămân și să lupt până la capăt. Dupa 25 de ani, a venit timpul să ne luam și noi țara înapoi.

Sunteți o femeie și o doamnă doctor puternică care a mobilizat medici și pacienți și care dovediți că puteți mai mult. Aș dori să-mi spuneți cine sunteți dumneavoastră, ce pasiuni aveți, ce iubiți, de unde veniți, pentru ce/cine luptați.

Letiția Coriu: Sunt medic primar, specialitatea anestezie și terapie intensivă, și lucrez de 20 de ani în Spitalul Univesitar de Urgență din București. Sunt căsătorită și am un copil. Fiica mea este studentă anul 3 la Facultatea de medicină generală din cadrul UMF București, iar soțul meu este profesor universitar, șeful Centrului de Hematologie și Transplant Medular din Institutul Clinic Fundeni. Atât soțul cât și fiica îmi sunt sunt aproape și mă motivează în ceea ce fac. De la soț am învățat că schimbarea este necesară și posibilă în România dacă ți-o dorești, însă trebuie să lupți pentru ea.

Pasiunile mele sunt literatura și pictura. De la tatăl meu am moștenit iubirea pentru pictură și pentru frumos. Și tot de la el am învățat perseverenta în a-mi urmări un ideal până la capăt.

Am ales medicina pentru că m-am identificat cu această profesie a cărei misiune este iubirea semenilor, grija față de aproape, oferirea de speranță oamenilor și lupta pentru a salva vieți. Nimic nu se compară cu sentimentul de împlinire pe care-l ai când știi că, prin ceea ce ai făcut, ai reușit să salvezi viața unui semen.

Până în urmă cu o săptămână luptam pentru lucruri efemere, le-aș putea spune, comparându-le cu ceea ce fac acum. Acum lupt pentru colegii mei, pentru a ne recâștiga demnitatea și locul in societate. Lupt pentru copiii noștri, pentru binele următoarelor generații de medici care vor și trebuia să practice medicina în această țară. Lupt pentru o Românie sănătoasă, cu un sistem medical modern și o societate unde oamenii de valoare să își găsească împlinirea.

"O singură dată în viață poți trăi una ca asta"

Pentru a înțelege starea noastră de spirit, o voi cita pe Flavia Grosan, o colegă de pe grupul nostru discuții: "Eu cred că este un privilegiu pentru noi, cei rămași acasă, să asistăm la frământările unui sistem și să vezi cum se naște altul. Am pornit de la o decizie a unei instanțe si acum vorbim despre reforme care pot schimba totul. O singură dată în viață poți trăi una ca asta. Și dacă reușim, vom spune ca n-am trăit și muncit degeaba."

Profit de această ocazie pentru a-i invita pe totț cei care doresc să lupte pentru modernizarea sistemului medical din România să se alature și să sprijine Alianța Medicilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel