Unul dintre primii vestitori ai primăverii, această plantă apare imediat după ghiocei
Denumirea ştiintifică a leurdei este Allium Ursinum, iar potrivit legendelor este corelată cu observaţiile popoarelor din Nordul Europei, care susţineau că apariţia frunzelor de leurdă era aşteptată de urşi pentru a o consuma ca medicament purificator după perioada de hibernare.
Această plantă este bogată în vitamina A, C, complexul de vitamina B, calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru, alicina, ulei eteric şi adenozină. De asemenea, conţine multe alte substanţe cu rpoprietăţi vidnecătoare, fiind un excelent remediu natural.
Purifică organismul
Frunzele de leurdă au proprietăţi depurative, respectiv au capacitatea de a purifica sângele, ficatul, stomacul şi intestinele. În plus, are efecte antiseptice, bactericide, antitoxice, diuretice, hemostatice, hipotensive, antisclerotice, vermifuge şi stimulatoare ale peristaltismului intestinal şi ale contracţiilor uterine.
Previne apariţia Alzheimerului
Specialiştii afirmă că leurda, consmată regulat, ar duce la prevenirea maladiei Alzheimer şi a demenţei. De asemenea, leurda conţine substanţe care sporesc activitatea creierului şi stimuleaza memoria şi concentrarea.
Trateată bolile gastrointestinale
Aceasta plantă are proprietăţi curative foarte puternice, fiind eficientă în tratarea diareei acute şi cronice, a dizenteriei, a indigestiei, ainsuficienţei biliare, a colicilor abdominali şi a balonări. În acelaşi timp, ajută la distrugerea viermilor intestinali, inclusiv a limbricilor.
Combate reumatismul
Prin uz extern, leurda are efecte de neignorat în combaterea reumatismului degenerativ, a eczemelor, a herpesului, a rănilor greu vindecabile, a scrofulozei şi a altor boli cronice de piele.
Ameliorează bolile renale
Leurda curăţă rinichii şi vezica urinară, favorizează urinarea şi elimina excesul de acid uric, foarte dăunător la bolnavii de gută.
Tratează afecţiunile respiratorii
Leurda este benefica persoanelor cu bronşite, tuberculoză pulmonară şi infecţii la nivelul căilor respiratorii superioare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu