Leurda sau usturoiul sălbatic este un superaliment de primăvară foarte gustos și extrem de sănătos.
Planta care este foarte sănătoasă apare în luna mai. Deși aparține plantelor sălbatice, usturoiul sălbatic poate fi cultivat în grădină sau cumpărat din piață. În exterior, frunzele de usturoi sălbatic sunt plate și late, asemănătoare cu frunzele de lăcrămioare. Beneficiile acestei plante pentru sănătate sunt binecunoscute.
Pește copt cu legume, în stil croat. Această rețetă te va cuceri prin simplitate
Tulpina, frunzele și bulbul de usturoi sălbatic sunt comestibile și au gust de ceapă verde. Din usturoi sălbatic se pot face salate, supe sau diferite sosuri. De asemenea, poate fi folosit ca umplutură pentru plăcinte. Nu se recomandă uscarea usturoiului sălbatic, deoarece își pierde unele dintre proprietățile sale utile.
Leurda conține o cantitate mare de vitamina C. Beneficiile usturoiului sălbatic pentru sistemul cardiovascular au fost dovedite. Planta scade tensiunea arterială la pacienții hipertensivi și previne formarea plăcilor de colesterol. De asemenea, leurda îmbunătățește pofta de mâncare și funcția intestinală.
Roșii prăjite cu ou, cel mai popular preparat chinezesc
Proprietățile bactericide ale plantei sunt binecunoscute: mestecă doua frunze de leurdă câteva minute și îți vei curăța cavitatea bucală de bacterii. De asemenea, usturoiul sălbatic este foarte util pentru funcționarea normală a glandei tiroide. Sucul și tinctura de usturoi sălbatic sunt folosite extern pentru reumatism.
Usturoiul sălbatic poate fi adăugat în orice salată de legume proaspete în loc de ceapă verde. Se potrivește foarte bine cu ouă fierte.
Ingrediente:
usturoi sălbatic - o legătură,
ceapă verde - o legătură,
mărar și pătrunjel - câte o legătură,
castravete proaspăt - 1 bucată,
ridiche - 6 bucăți,
ouă - 2 bucăți,
smântână - 3 linguri;
mazăre verde conservată - 100 grame,
sare și piper după gust.
Spală și usucă verdeața și legumele. Se fierb ouăle. Scurge lichidul din conserva de mazăre verde. Toacă mărunt toate ingredientele pentru salată. Pune produsele într-un bol și amestecă. Asezonează cu smântână, sare și piper. Dacă vrei, smântâna poate fi înlocuită cu maioneză. Poftă bună!
Acest sos poate fi servit cu carne, pește, paste sau sandvișuri. Sosul este asemănător ca aromă și culoare cu sosul pesto.
Ingrediente:
usturoi sălbatic - 150 grame,
nuci - 30-50 grame,
ulei de măsline - 50 grame,
zahăr - 1 linguriță,
sare - un praf,
oțet - 1 linguriță.
Taie grosier usturoiul sălbatic și puneți-l în bolul unui blender. Adaugă și verdeața. Continuând să mixezi, toarnă uleiul de măsline.
Apoi adaugă zahăr, sare și oțet. Amestecă bine până se omogenizează. La sfârșit, adaugă nucile crude decojite.
Surprinde-ți familia cu o salată incredibil de gustoasă din cârnați și legume
Se recomandă să folosești nuci de pin. Amestecă sosul până la omogenizare. Păstrează sosul în frigider. Poftă bună!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News