Leurda, un superaliment de primăvară. Care sunt beneficiile și ce poți găti din această plantă uimitoare

Leurda, un superaliment de primăvară. Care sunt beneficiile și ce poți găti din această plantă uimitoare. Sursa - pixabay.com
Leurda, un superaliment de primăvară. Care sunt beneficiile și ce poți găti din această plantă uimitoare. Sursa - pixabay.com

Leurda sau usturoiul sălbatic este un superaliment de primăvară foarte gustos și extrem de sănătos.

Publicitate

Planta care este foarte sănătoasă apare în luna mai. Deși aparține plantelor sălbatice, usturoiul sălbatic poate fi cultivat în grădină sau cumpărat din piață. În exterior, frunzele de usturoi sălbatic sunt plate și late, asemănătoare cu frunzele de lăcrămioare. Beneficiile acestei plante pentru sănătate sunt binecunoscute.

Pește copt cu legume, în stil croat. Această rețetă te va cuceri prin simplitate

Tulpina, frunzele și bulbul de usturoi sălbatic sunt comestibile și au gust de ceapă verde. Din usturoi sălbatic se pot face salate, supe sau diferite sosuri. De asemenea, poate fi folosit ca umplutură pentru plăcinte. Nu se recomandă uscarea usturoiului sălbatic, deoarece își pierde unele dintre proprietățile sale utile.

 

Beneficiile usturoiului sălbatic

Leurda conține o cantitate mare de vitamina C. Beneficiile usturoiului sălbatic pentru sistemul cardiovascular au fost dovedite. Planta scade tensiunea arterială la pacienții hipertensivi și previne formarea plăcilor de colesterol. De asemenea, leurda îmbunătățește pofta de mâncare și funcția intestinală.

Roșii prăjite cu ou, cel mai popular preparat chinezesc

Proprietățile bactericide ale plantei sunt binecunoscute: mestecă doua frunze de leurdă câteva minute și îți vei curăța cavitatea bucală de bacterii. De asemenea, usturoiul sălbatic este foarte util pentru funcționarea normală a glandei tiroide. Sucul și tinctura de usturoi sălbatic sunt folosite extern pentru reumatism.

 

Rețeta 1. Salată de primăvară cu usturoi sălbatic

Usturoiul sălbatic poate fi adăugat în orice salată de legume proaspete în loc de ceapă verde. Se potrivește foarte bine cu ouă fierte. 

Ingrediente:

usturoi sălbatic - o legătură,

ceapă verde - o legătură,

mărar și pătrunjel - câte o legătură,

castravete proaspăt - 1 bucată,

ridiche - 6 bucăți,

ouă - 2 bucăți,

smântână - 3 linguri;

mazăre verde conservată - 100 grame,

sare și piper după gust.

 

Modul de preparare

Spală și usucă verdeața și legumele. Se fierb ouăle. Scurge lichidul din conserva de mazăre verde. Toacă mărunt toate ingredientele pentru salată. Pune produsele într-un bol și amestecă. Asezonează cu smântână, sare și piper. Dacă vrei, smântâna poate fi înlocuită cu maioneză. Poftă bună!

 

Rețeta 2. Sos verde din usturoi sălbatic

Acest sos poate fi servit cu carne, pește, paste sau sandvișuri. Sosul este asemănător ca aromă și culoare cu sosul pesto.

Ingrediente:

usturoi sălbatic - 150 grame,

nuci - 30-50 grame,

ulei de măsline - 50 grame,

zahăr - 1 linguriță,

sare - un praf,

oțet - 1 linguriță.

 

Modul de preparare

Taie grosier usturoiul sălbatic și puneți-l în bolul unui blender.  Adaugă și verdeața. Continuând să mixezi, toarnă uleiul de măsline.

Apoi adaugă zahăr, sare și oțet. Amestecă bine până se omogenizează. La sfârșit, adaugă nucile  crude decojite.

Surprinde-ți familia cu o salată incredibil de gustoasă din cârnați și legume

Se recomandă să folosești nuci de pin. Amestecă sosul până la omogenizare. Păstrează sosul în frigider. Poftă bună!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel