Libanul este pregătit să majoreze efectivele armatei sale în sudul ţării, în contextul conflictului Israel-Hezbollah

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Prim-ministrul libanez a anunțat că Libanul este dispus să suplimenteze trupele militare în sudul țării în eventualitatea unui acord de încetare a focului cu Israelul. De asemenea, el a subliniat faptul că forțele armate israeliene desfășoară incursiuni scurte în această zonă de graniță, cunoscută drept un bastion al Hezbollah.

Într-un interviu pentru AFP, Najib Mikati a informat cu privire la "eforturi serioase" ale comunităţii internaţionale în vederea impunerii unui armistiţiu, în condiţiile în care Israelul a lansat în urmă cu peste trei săptămâni un război deschis împotriva Hezbollahului pro-iranian.

"Statul libanez este gata să îşi impună suveranitatea asupra întregului teritoriu libanez" în virtutea rezoluţiilor internaţionale, printre care 1701, care prevede că doar armata şi Căştile Albastre pot fi desfăşurate în sudul ţării, a spus Najib Mikati.

"În prezent, avem 4.500 de militari în sud şi vrem să ajungem la (efective) între 7.000 şi 11.000", a adăugat el.

Acuzaţiile israeliene - Armele sunt trimise către Hezbollah prin aeroportul şi posturile de frontieră libaneze

În timp ce armata israeliană spune că desfăşoară incursiuni terestre în Liban începând cu 30 septembrie, prim-ministrul Mikati a afirmat că "există acolo înaintări şi retrageri, (soldaţii israelieni) intră şi ies" de pe teritoriul libanez.

El a mai anunţat că guvernul a luat măsuri de securitate sporite la aeroportul internaţional din Beirut pentru a "elimina orice pretext" al Israelului de a-l viza.

La sfârşitul lui septembrie, armata israeliană a acuzat Iranul că încearcă să trimită arme Hezbollahului, aliatul său, via aeroportul din Beirut, şi a afirmat că va dejuca aceste tentative.

La începutul lui octombrie, ministrul libanez al transporturilor Ali Hamie a respins acuzaţiile israeliene conform cărora arme sunt trimise Hezbollah prin aeroportul şi posturile de frontieră libaneze, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel