Liban a interzis pagerele și stațiile de emisie-recepție pe zborurile din Beirut, după două atacuri mortale care au zguduit țara. Atacurile au provocat moartea a cel puțin 26 de persoane și rănirea a mii, pagerele explodând în diverse locații. Hezbollah și guvernul libanez acuză Israelul pentru aceste atacuri, deși Israelul nu a comentat direct. Conflictul regional este în creștere, iar oficiali ai Uniunii Europene și ai ONU avertizează că tensiunile ar putea escalada dramatic.
Autoritatea Aviației Civile din Liban a impus, joi, o interdicție privind transportul de pagere și stații de emisie-recepție pe toate zborurile care pleacă de pe Aeroportul din Beirut. Decizia vine în urma a două atacuri devastatoare care au zguduit țara săptămâna aceasta, crescând tensiunile în Orientul Mijlociu, informează Politico.
Interdicția se aplică atât bagajelor de cală, cât și celor de mână și intră în vigoare imediat, fiind valabilă până la noi ordine, conform autorităților libaneze.
Primul atac, petrecut marți, a provocat moartea a cel puțin 12 persoane și rănirea a 3.000, când mai multe pagere au explodat simultan în diverse locații din Liban. Un al doilea set de explozii, miercuri, a dus la decesul a 14 persoane și rănirea a 450, conform datelor furnizate de Ministerul Sănătății din Liban.
Atacurile au vizat direct Hezbollah, gruparea militantă și partidul politic din Liban, iar guvernul libanez și Hezbollah au acuzat Israelul pentru aceste acțiuni. Deși Israelul nu a comentat direct cu privire la atacuri, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat că războiul din regiune intră într-o "nouă fază", la scurt timp după ce a anunțat mutarea trupelor israeliene în nordul țării.
Israelul se află într-un conflict cu Hamas în Fâșia Gaza din octombrie anul trecut, în urma unui atac surpriză al grupării palestiniene, care a provocat moartea a peste 1.000 de persoane pe 7 octombrie. De atunci, ofensiva israeliană a dus la moartea a cel puțin 40.000 de persoane în Gaza.
După primul val de explozii, o companie taiwaneză a declarat că pagerele implicate în atacuri au fost fabricate în Ungaria. În replică, guvernul de la Budapesta a negat orice implicare, afirmând că dispozitivele nu au fost niciodată în Ungaria.
Sângele vărsat prin intermediul acestor atacuri electronice a fost condamnat de Josep Borrell, cel mai important diplomat al Uniunii Europene, iar secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, a avertizat că aceste evenimente ar putea declanșa o „escaladare dramatică” a situației din regiune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News