Liberalii germani iau în calcul părăsirea ”coaliției” lui Scholz, după eșecul alegerilor din landul Brandenburg

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Eșecul pe care ”coaliția” cancelarului Olaf Scholz poate duce la ”ruperea” acesteia, după căderea liberă înregistrată în numai câteva luni.

Partidul Liber Democrat german (FDP) discută asupra rămânerii în coaliția de guvernare condusă de cancelarul federal social-democrat Olaf Scholz, în urma eșecului suferit de acest partid la alegerile regionale desfășurate duminică în landul estic Brandenburg, unde nu a obținut nici măcar 1% din voturi, relatează luni agenția EFE, scrie Agerpres.

Martin Hagen, liderul bavarez al partidului liberal,  a cerut deschis ieșirea de la guvernare. ”Când îți dai seama că la un moment dat lucrurile nu mai funcționează, trebuie să pui punct. Trebuie să vorbim clar despre asta la nivelul partidului”, a spus Hagen pentru ziarul Augsburger Allgemeine. ”De trei ani, FDP a fost sancționat la fiecare scrutin regional, iar asta nu din cauza activității pe plan local. Oamenii resping în mod clar coaliția”, a remarcat el.

La rândul său, vicepreședintele partidului, Wolfgang Kubicki, a estimat că, în urma rezultatelor la scrutinul regional din estul Germaniei, câștigat de social-democrații lui Scholz, dar la mică distanță de extrema-dreaptă clasată pe locul doi, guvernul de coaliție al acestuia va trebui să tragă concluziile, sau în caz contrar va înceta să existe. ”Este o chestiune de câteva săptămâni. Nu vom aștepta până la Crăciun”, a indicat vicepreședintele FDP, în declarații acordate grupului media Funke.

La începutul acestei luni, toate cele trei formațiuni din coaliția de guvernare de la Berlin, respectiv Partidul Social-Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz, Partidul Liber-Democrat (FDP) al ministrului de finanțe Christian Lindner și Verzii titularei Externelor, Annalena Baerbock, au suferit înfrângeri severe în alegeri regionale, în timp ce formațiunile anti-sistem și de extremă dreapta au obținut rezultate record.

Citește și: Exit poll Brandenburg. Social-democrații, la limită peste AfD / Scholz evită înfrângerea în propriul stat

Coaliția lui Scholz, sub o treime din voturi le europarlamentare

Reamintim că la europarlamentarele din iunie cele trei partide din coaliția lui Scholz au obținut împreună numai 31% din voturi, iar partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) s-a clasat în fața tuturor celor trei formațiuni de guvernare. În septembrie anul viitor, în Germania vor avea loc alegeri legislative naționale.

O rupere a coaliției de guvernare le-ar permite liberalilor să se distanțeze de această formulă tripartită pe care în prezent doar 3% din populație o mai susține, potrivit ultimelor cercetări sociologice de săptămâna trecută, și să încerce să revină în sondaje, în care FDP se află sunt pragul de 5% necesar intrării în parlamentul federal (Bundestag) la votul pe liste de partid.

Totuși, președintele formațiunii, Christian Lindner, s-a pronunțat luni în favoarea continuării coaliției, dar nu cu orice preț. ”Trebuie să ai curajul să continui să lucrezi într-o coaliție controversată dacă ești convins că se poate realiza ceva”, a spus Lindner în timpul unei discuții cu presa la care a analizat rezultatele alegerilor regionale din landul Brandenburg. Dar, în același timp, ”trebuie să ai și curajul, când vezi că posibilitățile sunt epuizate, să declanșezi o nouă dinamică'”, a adăugat ministrul de finanțe.

El a insistat că acum guvernul lui Scholz are în față o ”toamnă a deciziilor”, în care trebuie să finalizeze bugetul pentru anul viitor și de asemenea să facă față unei serii de provocări, printre care Lindner a evidențiat recăpătarea controlului asupra fluxurilor migratorii, acțiune în care, a spus el, trebuie să colaboreze toate partidele democratice. Guvernul de la Berlin a introdus controale la granițe și a elaborat un plan de combatere a migrației ilegale, ce cuprinde măsuri de securitate, restricții privind serviciile acordate solicitanților de azil și promisiunea unor măsuri care să faciliteze expulzarea migranților.

Întrebat despre succesul pe care extrema dreaptă l-a înregistrat acum în Brandenburg în rândul tinerilor, care la alegerile legislative naționale din 2021 au votat în acest land cu predilecție pentru FDP și Verzi, liderul liberalilor germani a observat că în prezent ”oamenii sunt preocupați de securitate și de situația economică”, după ce la ultimele alegeri generale preocupările principale au fost schimbările climatice și digitalizarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel