Liberalii își asumă responsabilitatea conducerii Primăriei Capitalei

Primarul interimar Ştefănel Marin a fost demis din funcţie, marţi, prin votul consilierilor generali, la două luni după ce a fost desemnat în locul lui Sorin Oprescu, acuzat de fapte de corupţie.

Despre ce s-a întâmplat în ultimele două luni, liberalul Cristian Bușoi a vorbit într-o analiză realizată în exclusivitate pentru DC News:

PNL își asumă responsabilitatea conducerii Primăriei Municipiului București. Este decizia corectă, luată, ce-i drept cu întârziere. Mandatul de interimar al viceprimarului UNPR, Marin Ștefănel, la conducerea Primăriei Capitalei a fost în contradicție cu Acordul pentru bucureșteni în baza căruia a fost votat și susținut de către liberali. De la preluarea interimară a administrației Bucureștiului, situația în care se află Capitala s-a agravat: întârzieri la lucrările de infrastructură, fonduri europene pierdute, aglomerație și trafic perturbat, RADET poate închide oricând căldura și apa caldă, iar modul de cheltuire a banului public este, în continuare, secret.

Cel care a ocupat temporar funcția de primar general a fost susținut în funcție inclusiv cu voturile PNL, demers care a atras critici severe din partea presei și a societății civile. Liberalii au considerat, la acel moment, că este mai important să se creeze un acord de principiu susținut de toate partidele, pentru a înlesni o conducere fără conflicte la nivelul Capitalei. În plus, PNL nu avea majoritatea în CGMB și avea nevoie de votul altor consilieri independenți sau de la partide mai mici pentru a reuși impunerea unui viceprimar cu atribuții de primar interimar. Dar cel mai important a fost ca să nu ajungem în situația în care PSD să conducă Primaria Capitalei și să perpetueze situatia gravă din timpul mandatelor primarului suspendat. Societatea civilă a văzut însă, la momentul respectiv, în susținerea unui alt viceprimar, decât de la PNL, o fugă de răspundere. Chiar dacă am încasat criticile, nu ne-am îndepărtat de la scopul principal vizat: curățarea de corupție, rezolvarea problemelor urgente și grave (Radet, lucrările de infrastructură mare care blocheaza traficul, proiectele din fonduri europene) și asigurarea unei transparențe a instituției Primăriei Municipiului București până la alegerile din 2016.

Situația de acum, la două luni de la realizarea acestui interimat este însă evidentă, cu încălcări ale Acordului pentru bucureșteni, inițiat de PNL, dar și cu încercări de acaparare a puterii politice. Acțiunile domnului Marin Ștefănel au ieșit din Acord, sfidând obiectivele asumate:

Încălcarea acordului privind transparența prin Publicarea tuturor contractelor de achiziții publice de la nivelul municipiului București, din ultimii 3 ani, precum și a celor care vor fi semnate de acum înainte. Pe site-ul PMB a apărut o secțiune publică numită "Situatia contractelor atribuite conform OUG 34/2006, aflate în derulare la Municipiul București", care conține tabele cu detalii minime asupra firmelor beneficiare ale contractelor, informații deja publice, fără a fi publicate și contractele în baza cărora au fost atribuite.

Trafic perturbat și întârzieri în execuția marilor lucrări de infrastructură în București: întârzieri la lucrările de la Pasajul Sudului și cele de pe Bulevardul Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu care trebuiau încheiate la acest final de an. În plus, Capitala va pierde 12 milioane de euro din bani europeni pentru nerespectarea termenelor la construcția Pasajul Sudului. Şantierul de la acest pasaj ocupă acum aproape în totalitate intersecţia și îi afectează grav pe bucureșteni, întrucât aglomeraţia e permanentă, indiferent de oră, iar cozile de la semafor sunt uriaşe. Cu doar o lună şi jumătate înainte de predarea lucrării construcţia a ajuns abia la jumătate. Sistemul de management al traficului nu a fost pus în funcțiune decât parțial, ceea ce menține la cote ridicate aglomerația de pe marile bulevarde.

RADET este la un pas de colaps, în prag de iarnă. Printr-o atitudine de sfidare, primarul interimar a refuzat constant să convoace o ședință a CGMB pentru discutarea bugetului RADET, lucru care poate duce oricând la sistarea furnizării căldurii și a apei calde către bucureșteni. Această regie are astfel, "mână liberă" asupra furnizării serviciilor indispensabile pe timp de iarnă.

RATB. Nu a fost luată nicio măsură care să îmbunătățească în această toamnă condițiile de transport în comun ale bucureștenilor. Dimpotrivă, ultimele date arată că 1000 de curse sunt pierdute zilnic, din cauza parcului auto depășit, iar bucureștenii sunt nevoiți să călătorească în înghesuială. În continuare, orarul autobuzelor nu este predictibil, ceea ce generează aglomerație și condiții proaste de călătorie.

Refuzul de a demite conducerea Comisiei Tehnice de Urbanism și Administrarea Teritoriului și de a numi un reprezentant al societății civile. În forma actuală, Comisia Tehnică a aprobat numeroase documentații de urbanism de neacceptat pentru oraș și pentru păstrarea patrimoniului său: mall-ul din spatele Palatului Știrbei, blocul de lângă Ateneul Român, ansamblul de blocuri în grădina din Șos. Kiseleff 45, copie a Grădinilor Versailles, construcția ilegala Cathedral Plaza.

PNL își va asuma administratea Capitalei cu titlu interimar până la alegerile din 2016, atunci când va lupta pentru a convinge alegătorii că are cea mai buna soluție pentru a transforma Capitala României într-o capitală cu adevărat europeană.

Nota redacției - titlul de home page aparține redacției

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel