Liberalizarea comerțului. FMI: Compensații salariale pentru muncitori

china_comert_global
china_comert_global

Principalele organizații economice au sfătuit guvernele să rezolve problema efectelor negative pe care liberalizarea comerţului mondial le-a avut asupra locurilor de muncă din sectorul manufacturier, muncitorilor şi comunităţilor, în special în economiile avansate, informeaza Bloomberg citat de Agerpres.

Într-un raport intitulat 'Making Trade an Engine of Growth for All' (Să facem din comerţ un motor de creştere pentru toţi - n. r.), Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Organizaţia Mondială a Comerţului au sfătuit guvernele să rezolve problema efectelor negative pe care liberalizarea comerţului mondial le-a avut asupra locurilor de muncă din sectorul manufacturier, muncitorilor şi comunităţilor, în special în economiile avansate.

'Datele recente cu privire la efectul competiţiei importurilor asupra locurilor de muncă în sectorul manufacturier din anumite locaţii din Europa şi SUA demonstrează cât de grav poate fi acest impact în absenţa unor politici complementare.

Graţie unor politici adecvate, ţările pot profita de marile oportunităţi pe care le aduce comerţul şi îi pot ajuta să se ridice pe cei rămaşi în urmă', se arată în acest raport publicat în avanpremiera reuniunii de primăvară a FMI şi BM.

Cele trei organizaţii au recomandat măsuri precum asistenţă în căutarea unui loc de muncă şi programe de pregătire. De asemenea, în raportul menţionat se precizează că ar putea fi adecvată oferirea unor compensaţii salariale pentru muncitorii ale căror venituri au avut de suferit atunci când industriile lor au fost afectate de liberalizarea comerţului, dar FMI, BM şi OMC avertizează că astfel de programe trebuie concepute cu atenţie.

Raportul subliniază că până acum programele de subvenţionare a salariilor au avut rezultate mixte, în condiţiile în care astfel de iniţiative pot crea hazard moral, deoarece angajatorii ar putea fi tentaţi să ofere salarii mici, ştiind că angajaţii vor fi compensaţi ulterior.

'Chiar dacă până acum au avut un impact limitat, dacă sunt bine ţintite şi finanţate, programele de asistenţă ar putea avea un rol mai mare', se arată în raportul menţionat. De asemenea, cele trei organizaţii economice recomandă politici pasive în domeniul pieţei muncii, precum asigurări de şomaj şi salarii minime. În plus, statele ar trebui să aibă în vedere şi politici complementare, precum creşterea educaţiei şi adoptarea unor norme în domeniul locativ care nu afectează mobilitatea.

Publicarea acestui raport vine într-un moment în care miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din cele 189 de state membre ale FMI se pregătesc să se reunească la Washington pentru reuniunea anuală a FMI şi BM care va avea loc în perioada 21-23 aprilie. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel