Liberalizare completă a preţurilor la gaze şi energie electrică pentru populaţie ar trebui să fie amânată până în anul 2015, afirmă Traian Basescu, sămbătă, după întâlnirea cu delegația FMI.
Întrebat dacă s-a ajuns la vreo concluzie cu privire la liberalizarea preţului la gaze şi energie în urma discuţiilor purtate de şeful statului cu reprezentanţii misiunii comune de evaluare a FMI, CE şi Băncii Mondiale, el a spus că acest moment va trebui să fie "împins pentru undeva către 2015, odată cu intrarea în zona euro".
"Dacă pentru economie trebuie avut în vedere un calendar accelerat pentru populaţie nu este posibilă aplicarea unui astfel de calendar şi obiectivul de liberalizare completă a preţurilor trebuie împins pentru undeva către 2015, odată cu intrarea în zona euro", a arătat Traian Băsescu.
Preşedintele a afirmat că, dacă România trebuie să stea în competiţie, pentru că acesta este obiectivul românilor, economie competitivă, "populaţia nu poate sta în competiţie, datorită salariilor mult mai mici decât ţările zonei euro".
"Punctul de vedere exprimat şi la sosirea delegaţiei şi astăzi a fost că trebuie să privim liberalizarea pe două paliere, unul pentru economie şi unul pentru populaţie, palierul pentru populaţie trebuind întins pînă în 2015 pentru liberalizare şi la energie electrică şi la gaze", a menţionat el.
El a dat ca exempu faptul că salariul unui angajat din România este mai mic faţă de unul din Polonia.
"Trebuie să mă înţelegeţi foarte bine, nu este o chestiune populistă ci o chestiune reală de cifre", a ţinut să sublinieze preşedintele Traian Băsescu.
Precizarea președintelui Traian Basescu vine după ce la începutul lunii februarie, FMI a cerut autorităţilor de la Bucureşti să renunţe la preţurile reglementate la gaze şi energie electrică şi să prezintă o nouă formulă de calcul. Reprezentanţii Fondului au declarat că prima fază a liberalizării preţurilor va viza alţi consumatori decât populaţia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News