Licența OFAC de finanațare a sectorul energetic din Rusia prin bănci supuse sancțiunilor a fost prelungită

Licența OFAC de finanațare a sectorul energetic din Rusia prin bănci supuse sancțiunilor a fost prelungită / Foto: Pixabay, de velikorodov94
Licența OFAC de finanațare a sectorul energetic din Rusia prin bănci supuse sancțiunilor a fost prelungită / Foto: Pixabay, de velikorodov94

Licența Biroul de Control al Activelor Străine (OFAC) de finanțare a sectorul energetic din Rusia prin structuri supuse sancțiunilor a fost prelungită.

Licența generală OFAC, care permite efectuarea de operațiuni de finanțare a energiei cu structuri rusești care au intrat sub sancțiunile SUA, a fost prelungită pentru aproape șase luni, scrie Interfax. Licența actualizată, publicată de OFAC marți, este valabilă până pe 5 decembrie 2022. Prima licență din februarie februarie a expirat pe 24 iunie.

Licența permite tranzacții de finanțare a energiei cu Sberbank, VTB, Otkritie Bank, Alfa-Bank, Sovcombank sau subsidiarele acestora, precum și cu VEB și Banca Centrală a Federației Ruse. Conceptul de „energie” în sensul acestei licențe include atât extracția/transportul/lichefierea petrolului sau gazelor, cât și producerea altor surse de energie, inclusiv cărbune, uraniu și surse regenerabile de energie.

100 de zile de război și 93 de miliarde de euro din vânzarea de petrol și gaze. Europa cel mai mare client al Moscovei

Numai în primele 100 de zile după invazia Ucrainei, Rusia a câștigat 93 de miliarde de euro din exporturile de petrol și gaze, în principal către Uniunea Europeană.

Acestea sunt estimările unui raport al Centrului de Cercetare a Energiei și Aerului Curat (CREA), cu sediul în Finlanda, care sosește în timp ce Kievul îi îndeamnă pe occidentali să oprească imediat orice comerț cu Federația Rusă pentru a nu mai alimenta buzunarul Kremlinului, potrivit Europa Today.

Bruxelles a decis recent un embargo gradual, cu unele excepții, asupra importurilor sale de petrol, dar gazul rusesc, de care blocul este puternic dependent, nu a fost atins.

”Progresul de până acum este prea lent în comparație cu nevoia urgentă de sprijin a Ucrainei. Este nevoie de acțiuni mult mai puternice pentru a opri fluxul de bani către Rusia”, a spus Lauri Myllyvirta, analist la Bruxelles, potrivit căruia ”la nivel global, trebuie să accelerăm desfășurarea de energie curată pentru a înlocui importurile de combustibili fosili și pentru a reduce prețurile ridicate ale combustibililor care cresc veniturile Moscovei”.

Top 3 al importatorilor de combustibili fosili 

Potrivit CREA, UE a reprezentat 61% din importurile de carburanți fosili, sau aproximativ 57 de miliarde de euro, în primele 100 de zile de război (24 februarie - 3 iunie). De departe, cei mai mari importatori au fost China (12,6 miliarde de euro), Germania (12,1 miliarde de euro) și Italia (7,8 miliarde de euro).

Veniturile Rusiei provin mai întâi din vânzarea țițeiului (46 miliarde de euro), urmate de gaze transportate prin conducte (24 miliarde de euro), apoi din produse petroliere, gaze naturale lichefiate (GNL) și în final din cărbune.

Tot potrivit raportului CREA, deși exporturile au scăzut în mai, iar Rusia a fost nevoită să vândă la prețuri mici pe piețele internaționale, țara a beneficiat în continuare de creșterea globală a prețurilor la energie. 

În timp ce unele țări au făcut eforturi considerabile pentru a-și reduce importurile (Polonia, Finlanda, Țările Baltice), altele și-au mărit în schimb achizițiile: China, India, Emiratele Arabe Unite și Franța, potrivit CREA.

”În timp ce UE evaluează sancțiuni mai dure împotriva Rusiaei, Franța și-a crescut importurile pentru a deveni cel mai mare cumpărător de GNL rusesc din lume”, subliniază  analistul CREA Lauri Myllyvirta. Se pare însă că achizițiile Franței sunt la vedere și nu reprezintă contracte pe termen lung, ceea ce înseamnă că Franța a decis în mod conștient să folosească energia rusească în ciuda invaziei Ucrainei, consideră specialistul.

„Franța trebuie să își potrivească acțiunile cu vorbele: dacă susține cu adevărat Ucraina, trebuie să instituie imediat un embargo asupra combustibililor fosili ruși și să dezvolte rapid soluții de energie curată și de eficiență energetică", a spus el. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel