Părinţilor care şi-au înscris copiii la Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş le-a fost prezentată eronat situaţia juridică a acestuia, ei primind asigurări că unitatea de învăţământ fusese înfiinţată şi urma să funcţioneze în condiţii legale, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA.
"În perioada februarie - iunie 2015, potrivit declaraţiilor martorilor audiaţi în cauză (părinţi ai elevilor Liceului Teologic Romano-Catolic), au avut loc mai multe întruniri şi şedinţe conduse de inculpatul Tamasi Zsolt-Jozsef, (...) ocazii cu care respectivilor părinţi le-a fost prezentată în mod eronat situaţia juridică a liceului în discuţie, dându-li-se asigurări că acesta a fost înfiinţat şi că urma să funcţioneze în condiţii legale. În acest sens, mulţi dintre martori (...) au arătat că au acceptat mutarea sau înscrierea copiilor lor la acest liceu după ce au primit asigurări că el fusese înfiinţat şi urma să funcţioneze în condiţii legale. În această situaţie, martorii respectivi au arătat că şi-au dat acordul pentru acest transfer, fiind convinşi de legalitatea demersurilor întreprinse pentru înfiinţarea şi funcţionarea Liceului Teologic Romano-Catolic, unii dintre ei precizând că au acceptat transferul copiilor lor la această nouă unitate de învăţământ pentru că au fost puşi în situaţia unui fapt împlinit, acela că transferul fusese deja decis de majoritatea celorlalţi părinţi", se arată în rechizitoriu.
Din declaraţiile părinţilor audiaţi ca martori reiese că unii dintre ei au înţeles că dacă nu acceptă transferul copiilor la Liceul Teologic Romano-Catolic vor trebui să-i mute la o altă şcoală sau să accepte să fie mutaţi şi să înveţe într-un alt imobil iar alţii nici măcar nu au cunoscut că urma să aibă loc un transfer de la o unitate şcolară la alta, având convingerea că elevii urmează cursurile aceleiaşi şcoli la care au fost înscrişi iniţial.
"Unii dintre părinţi nu au fost nici măcar chestionaţi în legătură cu acest transfer, nu şi-au dat niciodată acordul şi cu toate acestea, copiii lor au fost transferaţi. În câteva situaţii (...), aceşti părinţi au avut reprezentarea că, din punctul lor de vedere, copiii lor au terminat cursurile Liceului Teoretic Bolyai Farkas, de unde de fapt fuseseră transferaţi ilegal la Liceul Teologic Romano-Catolic", se precizează în rechizitoriu.
Parinții, convinși de aparatul ISJ
Din cercetări a mai reieşit că părinţii care au luat cunoştinţă de efectuarea transferului au fost convinşi că Liceul Teologic Romano-Catolic fusese înfiinţat şi funcţiona legal, ca urmare a asigurărilor date în acest sens de directorul Tamasi Zsolt-Jozsef, de reprezentanţi ai Liceului Teoretic Bolyai Farkas, ai Colegiului Naţional Unirea, precum şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş.
"În acest sens este de observat şi faptul că (...) părinţi ai elevilor ce au fost înscrişi pentru prima dată sau transferaţi la Liceul Teologic Romano-Catolic au avut reprezentarea că acesta a fost înfiinţat şi a funcţionat încă din anul 2014 în cadrul Liceului Teoretic Bolyai Farkas, reprezentare creată de discuţiile pe care le-au purtat cu Tamasi Zsolt-Jozsef la acest liceu şi de poziţia pe care sus-numitul a avut-o în acest sens. Nu în ultimul rând este de observat că aceia dintre părinţi care şi-au înscris copiii în anul şcolar 2016-2017 la Liceul Teologic Romano-Catolic au fost absolut convinşi de legalitatea înfiinţării şi funcţionării acestuia, întrucât el figura în oferta educaţională a IŞJ Mureş pentru respectivul an şcolar, publicată în broşura denumită 'Ghidul adresat absolvenţilor clasei a VIII-a 2016 - Admiterea în Liceu şi Admiterea în învăţământul profesional'", mai susţin procurorii anticorupţie.
Fostul şef al IŞJ Mureş, Ştefan Someşan, precum şi fostul director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, Tamasi Zsolt-Jozsef, au fost trimişi în judecată, pe 21 septembrie, pentru modul în care a fost înfiinţată unitatea de învăţământ, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu