Opt persoane au licitat pentru un inel din aur cu turcoaz care a aparţinut celebrei romanciere britanice Jane Austen. În final, bijuteria a fost adjudecată de un colecționar privat pentru suma de 152.450 de lire sterline (236.557 de dolari), prețul obținut depăşind de peste cinci ori estimările specialiştilor, au anunţat, marţi, reprezentanţii casei Sotheby's, citaţi de Reuters.
Inelul, depus la casa de licitaţii chiar de familia scriitoarei, a fost însoțit de un bilet semnat de cumnata acesteia, Eleanor Austen, în noiembrie 1863. Aceasta din urmă îi scria nepoatei lui Jane Austen, Caroline, următoarele: "Draga mea Caroline, Acest inel i-a aparţinut odată mătuşii tale Jane. Mie mi l-a dat mătuşa ta Casandra, când a aflat că m-am logodit cu unchiul tău. Ţi-l las moştenire ţie. Fii binecuvântată!", scrie Mediafax.
Specialistul în literatură de la Sotheby's doctorul Gabriel Heaton, apreciază că descoperirea unui obiect personal al lui Jane Austen, despre care nu se ştia anterior, este ceva extrem de rar. "E ceva foarte romantic în asta", a spus el, precizând că se fac multe speculaţii privind persoana care i-a dăruit inelul romancierei.
"L-am dus la Dublin şi l-am arătat oamenilor de acolo şi mulţi spuneau că probabil i-a fost dat lui Jane de iubitul ei irlandez, Tom Lefroy", a spus Heaton. Lefroy era "prietenul irlandez" despre care Austen îi scria surorii ei Cassandra: "Imaginează-ţi tot ce e mai destrăbălat şi mai şocant în felul în care dansăm şi stăm împreună". Lefroy, se pare, că ar fi inspirat-o pe Jane Austen în crearea personajului Mr. Darcy din "Mândrie şi prejudecată".
Pe de altă parte, Heaton crede mai degrabă că inelul, aflat într-o cutie ce poartă marca unui aurar din Londra, ar fi fost un cadou de la fratele scriitoarei Henry, care era bancher în capitală, deci se afla la locul potrivit şi avea şi mijloacele necesare pentru a achiziţiona bijuteria.
În 2011, cel mai vechi manuscris al scriitoarei Jane Austen care a supravieţuit până în zilele noastre, o copie scrisă de mână a unei cărţi ce nu a fost niciodată publicată, s-a vândut cu 1,6 milioane de dolari la o licitaţie organizată de casa Sotheby's.
Renumita scriitoare britanică din secolul al XIX-lea, care a descris în nuanţe foarte fine obiceiurile micii nobilimi engleze, în romane precum "Mândrie şi prejudecată" şi "Raţiune şi simţire" a crescut într-o familie mare, cu şase fraţi şi o soră - Cassandra Elizabeth -, ambele surori fiind celibatare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu