Familia și susținătorii liderului Partidului Republican Sârb, Nikola Sandulović, se arată îngrijorați de starea acestuia, afirmând că a fost bătut și ar putea fi parțial paralizat în urma unui atac survenit în timpul detenției. Evenimentele tragice alimentează temeri cu privire la viitorul democrației în Serbia.
Sandulović a fost ridicat de acasă pe 3 ianuarie, imediat după ce și-a cerut scuze public pentru crimele comise de sârbi împotriva etnicilor albanezi în timpul războiului de independență din Kosovo din 1988 și 1989. Familia afirmă că Sandulović a fost ținut în detenție de către serviciile secrete ale țării și că a fost supus unui atac brutal, scrie The Guardian.
Fiica politicianului, Karla Sandulović, care a avut prima vizită permisă după cinci zile, a solicitat transferul tatălui său într-un spital civil din Belgrad, afirmând că acesta este parțial paralizat pe partea dreaptă și se află într-un scaun cu rotile. Michael Polak, avocatul lui Sandulović, a adăugat că familia crede că liderul opoziției ar putea fi și „otrăvit”.
Avocații lui Sandulović au depus o cerere urgentă la Comitetul ONU împotriva torturii, cerând o investigație asupra presupuselor abuzuri. Ei susțin că politicianul a fost „capturat de serviciile de informații sârbe, apoi reținut în mod arbitrar și torturat”.
În urma incidentului, Sandulović a fost acuzat, în contumacie, de incitare la ură națională, rasială și religioasă, iar un judecător a decis reținerea sa pentru 30 de zile. Această acuzație a fost criticată de avocatul Polak, care consideră că încalcă Convenția europeană privind drepturile omului, ce protejează discursul politic.
Atacul asupra lui Sandulović pune sub semnul întrebării angajamentul Serbiei față de valorile democratice în contextul eforturilor sale de a adera la Uniunea Europeană. În plus, acuzațiile de fraudare a alegerilor recente și negările președintelui Aleksandar Vučić amplifică îngrijorările legate de transparența democratică în țară.
Comisia Europeană a reacționat la incident afirmând că este în contact cu autoritățile sârbe și că orice detenție trebuie să fie justificată din punct de vedere juridic. Organizațiile internaționale sunt îndemnate să condamne acest atac asupra liderului opoziției și să urmărească evoluțiile în privința respectării drepturilor omului în Serbia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu