Lider de sindicat: Protestul minerilor va înceta când vor vedea un act normativ care să le reglementeze situaţia

Protestul minerilor de la Paroşeni şi Uricani, care s-au blocat în subteran, va înceta în momentul în care vor vedea un act normativ care să reglementeze protecţia socială solicitată, a declarat luni preşedintele Sindicatului 'Huila', Laszlo Domokos, la finalul unei întâlniri avute la Palatul Victoria cu reprezentanţi ai Guvernului.

'Am discutat cu doamna prim-ministru, domnul Fifor a mai fost la întâlnire, ministrul Finanţelor, ministrul Muncii, secretarii de stat din Ministerul Muncii şi Finanţe, preşedintele Consiliului de Administraţie de la noi de la societate şi deputaţii Natalia Intotero şi Laurenţiu Nistor. Principala nemulţumire a oamenilor este lipsa unui act normativ care să reglementeze acele venituri în completare care se acordau celor care erau concediaţi colectiv şi care s-au acordat până acum colegilor care au plecat anterior. Acest drept de protecţie socială a stat la baza întocmirii programului de închidere pe care noi funcţionăm, încă din 2010, atunci era prevăzut de Ordonanţa 116, ulterior a fost înlocuită de Ordonanţa 36.

Asta am cerut - un act normativ care să acorde aceleaşi drepturi, nu cerem nimic în plus, aceleaşi drepturi ca cele acordate celor disponibilizaţi în anii precedenţi', a precizat Laszlo Domokos. Întrebat cât câştigă în prezent un miner care este concediat după închiderea minei şi la ce sumă ar ajunge dacă s-ar adăuga banii în compensare, el a spus: 'La concediere primesc plăţi compensatorii care sunt prevăzute în contractul colectiv de muncă, suma este de 37.200 de lei brut, iar ca venit în completare primeau, împreună cu şomajul, în primul an, undeva până la 2.900 de lei maxim, în funcţie de veniturile fiecăruia'. 'Ce era foarte important - că acest venit în completare constituia şi stagiul de cotizare în muncă, adică le mai acorda doi ani de vechime, ceea ce îi ajuta să se apropie de pensie', a completat el. În context, întrebat dacă după discuţiile de la Guvern se va reglementa acest aspect solicitat, preşedintele Sindicatului 'Huila' a afirmat: 'Depinde de cum evoluează lucrurile în cursul zilei de astăzi, în Parlament'. 'Dacă Guvernul Orban va fi învestit, atunci nu mai au nicio soluţie dânşii (Guvernul Dăncilă - n.r.).

Dacă nu va fi învestit, doamna premier ne-a garantat că în şedinţa de miercuri vor găsi o soluţie pentru această protecţie socială'. 'Discuţia aşa s-a purtat - dacă astăzi se învesteşte Guvernul Orban, dânşii nu mai au ce face. Aşteptăm de la guvernul plin. Dacă nu se învesteşte guvernul, ne-au promis că miercuri în şedinţă vor găsi o soluţie. Noi acum mergem la Ministerul Energiei unde, împreună cu colegii mei, cu domnul secretar de stat, cu juriştii din Energie, să creionăm un act normativ care să prevadă acele venituri în completare, un proiect', a completat Laszlo Domokos.

Despre varianta unui proiect de lege care să fie asumat de PSD în Parlament, liderul de sindicat a spus că ar exista această soluţie, dar dacă nu se adoptă în termen de maxim două săptămâni va fi prea târziu. 'Ar exista o soluţie, dar, dacă procedura durează două săptămâni sau mai mult, este prea târziu pentru aceşti mineri. Suntem în 4 noiembrie, ori zilele acestea se emit deciziile de concediere, înştiinţările către oameni. Ei de la 1 decembrie trebuie să intre în preaviz şi este foarte târziu dacă se stă după..., doar într-o procedură de urgenţă, doar dacă ar ieşi într-o săptămână un proiect de act normativ, ceea ce mi-e greu să cred', a spus Laszlo Domokos.

Liderul de sindicat a precizat că a venit la consultări cu un mandat limitat, având în vedere că protestul colegilor săi care au decis să se blocheze în subteran nu s-a încheiat. 'Nu au renunţat la protest. Noi am venit cu un mandat limitat aici, i-am şi spus doamnei premier, am venit să expunem problemele lor, nu avem nicio garanţie că vor întrerupe protestul. Ne-au spus clar că protestul va înceta în momentul în care vor vedea un act normativ care să reglementeze acea protecţie socială. Nu mai cred în nimic, în vorbe, în protocoale, în nimic', a declarat Laszlo Domokos. Săptămâna trecută, aproape o sută de mineri de la Paroşeni şi Uricani s-au blocat în subteranul celor exploatări de cărbune din Valea Jiului.

Protestatarii solicită prelungirea Ordonanţei 36 sau un act normativ similar prin care minerilor disponibilizaţi să li se garanteze acordarea unor venituri de completare şi vechimea în muncă pentru maxim 22 de luni, în cazul celor care îndeplinesc condiţiile de pensionare, sau angajarea la minele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, pentru cei care nu se pot pensiona încă. Cele două exploatări fac parte din Societatea de Închideri Mine Valea Jiului, de unde ar urma să fie disponibilizate circa 280 de persoane la sfârşitul acestui an. Persoanele disponibilizate ar urma să primească, la 1 decembrie, preavizele de încetare a raporturilor de muncă, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel