Lider sindical: Circa 50 de salariați CE Oltenia mor anual din cauza bolilor acumulate la locul de muncă, înainte să se pensioneze

Lider sindical: Circa 50 de salariați CE Oltenia mor anual din cauza bolilor acumulate la locul de muncă, înainte să se pensioneze / Foto: Unsplash
Lider sindical: Circa 50 de salariați CE Oltenia mor anual din cauza bolilor acumulate la locul de muncă, înainte să se pensioneze / Foto: Unsplash

Circa 50 de salariați CEO mor anual din cauza bolilor acumulate la locul de muncă, înainte să se pensioneze, potrivit unui lider sindical,

Publicitate

Liderul sindical Nicuşor Văduva de la Termocentrala Işalniţa, parte a Complexului Energetic Oltenia (CEO), susţine că aproximativ 50 de angajaţi din cadrul CEO mor anual în jurul vârstei de 50 de ani, din cauza bolilor acumulate la locul de muncă, înainte de a ajunge să se pensioneze.

"Circa 50 de angajaţi mor anual în timpul activităţii, în jurul vârstei de 50 de ani. Dacă s-ar aplica legea 197 din august 2021, undeva la 53 de ani s-ar putea pensiona încadrându-se în prevederile acestei legi. Anul trecut au murit 55 de persoane din timpul activităţii, fără a apuca vârsta de 55 de ani, pentru că sunt boli acumulate din cauza condiţiilor de lucru: boli cardiovasculare, boli de oase, neurologice. După 52-53 de ani nu mai avem niciun coleg care să vină la serviciu fără pumnul de pastile în buzunar", a declarat Nicuşor Văduva, pentru Agerpres.

Planul de restructurare a CEO



Acesta a mai afirmat că odată cu aplicarea Planului de restructurare a CEO, angajaţii îşi vor pierde locurile de muncă, iar în condiţiile în care vârsta medie a acestora este peste 50 de ani, statul trebuie să aplice Legea 197 din 2021 care prevede ieşirea mai devreme la pensie a angajaţilor din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui.

"Planul de restructurare al CEO asumat cu Comisia Europeană anul trecut spune destul de clar, pe etape, perioada în care se vor închide grupuri energetice, cariere miniere. Vedem acolo grafice cu reduceri de personal. Deci acest plan de închidere, din punctul meu de vedere, a fost făcut pe repede înainte cu scopul de a atrage fonduri europene. Acest plan va aduce sărăcie în judeţele Dolj, Gorj, de fapt în Oltenia, pentru că vor dispărea foarte multe locuri de muncă, vor rămâne mii de oameni pe dinafară. Noi suntem foarte îngrijoraţi ca salariaţi, pentru că vom rămâne pe drumuri şi suntem cea mai îmbătrânită forţă de muncă din industria grea. La salariaţii din CEO, media de vârstă este peste 50 de ani. Nu s-au mai făcut angajări, probabil că se ştia de mult că această entitate va dispărea din sectorul energetic şi de asta nici nu s-au mai făcut angajări pentru întinerirea forţei de muncă, adică tinerii să preia locul celor care pleacă la pensie", susţine liderul sindical de la Termo Işalniţa.

Modificarea legii pensiilor



Potrivit acestuia, guvernanţii le-au promis angajaţilor CEO protecţie socială, recunoscându-li-se grupele de muncă pe care le-au pierdut începând cu anul 2000, "la presiuni politice, motivând că ar avea ca impusă normalizarea condiţiilor de muncă, însă în termocentrale şi carierele miniere nu se pot normaliza condiţiile de muncă, factorii de risc existând la tot pasul".

"Uniunea Europeană a impus normalizarea condiţiilor de muncă acolo unde se poate, în schimb la noi niciodată nu se poate normaliza, adică să fim încadraţi pe legea pensiilor ca şi când am lucra în farmacii sau în cofetării. Avem această lege intrată în vigoare din august 2021, publicată în Monitorul Oficial, neatacată la CCR, deci o lege constituţională, însă factorul politic refuză să o pună în aplicare, blocajul venind de la casele de pensii, refuzând ieşirea la pensie colegilor noştri în vârstă.

Prin ieşirea la pensie locurile rămân vacante şi pot fi ocupate de tineri. Practic această lege ar face bine şi salariaţilor care sunt îmbătrâniţi şi bolnavi, iar pe de altă parte locurile vacante se pot ocupa de tineri care deja au venit din străinătate că au auzit că s-ar face angajări la CEO ceea ce nu s-a întâmplat. Or speranţa de viaţă a angajaţilor din termocentrală şi cariere este scăzută faţă de speranţa de viaţă a românilor care lucrează în societăţile din România. Nu mai vorbim faţă de UE", argumentează liderul de sindicat din cadrul CEO.

"E dureros ce se întâmplă cu neaplicarea legii"



Acesta a subliniat că în urma planului de restructurare a CEO în România vor veni mulţi bani de la UE, însă "pe durerea angajaţilor de acolo".

"Noi am rămas undeva la 10.000 de oameni şi putem avea o pensie la 53-54 de ani pentru că am lucrat în aceste condiţii. E dureros ce se întâmplă cu neaplicarea legii şi de asta continuăm să protestăm, pentru că este un genocid social. Odată cu alegerea prafului de această ramură, se alege praful şi de noi neaplicându-se o lege. Pe 13 martie avem la ÎCCJ un termen pentru practică unitară pentru această lege, pentru că în Hunedoara au câştigat şi avem colegi care au putut să se pensioneze, pentru că instanţele din Hunedoara, Alba Iulia, Deva, Suceava, Iaşi au dat dreptate oamenilor şi au obligat casele de pensii să aplice legea. Pe când la noi în Oltenia, Dolj şi Gorj, Curtea de Apel Craiova a respins", a mai afirmat Nicuşor Văduva.

"Fără aceste termocentrale nu ştiu ce se va întâmpla cu sistemul energetic naţional"



Potrivit liderului sindical, România produce în acest moment foarte puţină energie pe bază de cărbune, dar este dificil să se lipsească de această producţie, pentru că termocentralele asigură o stabilitate în sistemul energetic naţional.

"Fără aceste termocentrale nu ştiu ce se va întâmpla cu sistemul energetic naţional, pentru că în acesta sunt prevăzute şi instalarea de noi capacităţi pe gaze. Deja trebuia să înceapă construcţia acestor termocentrale pe gaze, dar nu s-a întâmplat nimic până azi, nu s-a bătut măcar un ţăruş. Nu ştiu ce planuri şi-au făcut parlamentarii, guvernanţii, dar nu cred că vor risca să rămână românii fără curent în perioade critice când este foarte frig afară sau foarte cald, când apele scad şi hidro nu mai poate produce atât de mult. Noi la CEO niciodată nu am mers pe perioadă de iarnă cu producţie atât de mică ca acum. Mă uitam zilele acestea pe platforma Transelectrica şi vedeam că noi stăteam cu grupurile oprite, produceam undeva la 700 MWh şi România importa 1.800 MWh ... Şi să nu vină mie să-mi spună politicienii că ei salvează sistemul energetic naţional şi CEO. Pentru că nu poţi lua atâta energie din import şi tu stai cu grupurile oprite, având resursă. Dar probabil la Bucureşti se fac nişte calcule economice şi poate este mai rentabilă cea importată", a mai afirmat Nicuşor Văduva.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel