Lideri ai grupărilor Hezbollah și Hamas care ar fi fost eliminați - Reuters

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Află în articol care ar fi liderii grupărilor Hezbollah și Hamas eliminați.

Israelul a urmărit și eliminat comandanți ai Hezbollah susținuți de Iran în Liban și lideri ai grupării militante palestiniene Hamas în Gaza, pe fondul unei escaladări puternice a conflictelor de aproape un an. 

Iată o listă a unor operațiuni împotriva liderilor și comandanților grupărilor Hezbollah și Hamas, puse pe seama Israelului, conform Reuters:

Hezbollah

Ibrahim Qubaisi

O lovitură aeriană în suburbiile sudice ale Beirutului pe 24 septembrie l-a ucis pe Qubaisi, un comandant și o figură importantă în divizia de rachete a Hezbollah, au declarat două surse de securitate.

Ibrahim Aqil

Comandant de operațiuni al grupării Hezbollah, Ibrahim Aqil, care facea parte din organul militar superior al grupării, a fost ucis în suburbiile sudice ale Beirutului pe 20 septembrie.

Aqil, care a mai folosit pseudonimele Tahsin și Abdelqader, a fost membru al organismului militar de vârf al grupării Hezbollah, Consiliul Jihadului.

Statele Unite îl acuză de un rol în atentatele cu camion capcană de la Beirut care au lovit ambasada americană în aprilie 1983, soldat cu 63 de morți, și o cazarmă a pușcașilor marini americani șase luni mai târziu, soldat cu 241 de morți.

Ahmed Wahbi

Ahmed Wahbi, un comandant de top care a supervizat operațiunile militare ale forțelor speciale Radwan în războiul din Gaza până la începutul anului 2024, a fost eliminat într-un atac israelian care a vizat mai mulți comandanți de top în suburbiile Beirutului pe 20 septembrie, inclusiv Ibrahim Aqil.

Fuad Shukr

O lovitură israeliană asupra suburbiilor sudice ale capitalei Libanului pe 30 iulie l-a ucis pe Fuad Shukr, comandant de vârf al Hezbollah, identificat de armata israeliană drept mâna dreaptă a șefului Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah.

Shukr a fost una dintre cele mai importante figuri militare ale Hezbollah de la înființarea sa de către Gardienii Revoluției iraniene, în urmă cu mai bine de patru decenii.

Statele Unite au impus sancțiuni împotriva lui Shukr în 2015 și l-au acuzat că a jucat un rol în bombardamentul din 1983 asupra cazărmii pușcașilor marini americani din Beirut.

Mohammed Nasser

Mohammed Nasser a fost ucis într-o lovitură aeriană israeliană pe 3 iulie. Israelul a revendicat lovitura, afirmând că acesta conducea o unitate responsabilă de tragerile asupra Israelului din sud-vestul Libanului.

Nasser, un comandant de rang înalt în cadrul grupării Hezbollah, era responsabil de o secțiune a operațiunilor grupării la frontieră, potrivit unor surse de securitate de rang înalt din Liban.

Taleb Abdallah

Abdallah, un înalt comandant de teren al Hezbollah, a fost ucis pe 12 iunie într-un atac revendicat de Israel, care a declarat că a lovit un centru de comandă și control din sudul Libanului.

Surse de securitate din Liban au declarat că acesta era comandantul grupării Hezbollah pentru regiunea centrală a fâșiei sudice de frontieră și avea același rang ca Nasser.

Uciderea sa a determinat gruparea să lanseze un baraj puternic de rachete peste graniță, asupra Israelului.

Hamas

Mohammed Deif

Armata israeliană a declarat că Deif a fost ucis după ce avioane de luptă au lovit în zona Khan Younis din Gaza pe 13 iulie, după o evaluare a informațiilor. Deif supraviețuise la șapte tentative de asasinat din partea Israelului.

Se crede că Deif a fost unul dintre autorii atacului Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului, care a declanșat războiul din Gaza. Hamas nu a confirmat moartea sa.

Ismail Haniyeh

Ismail Haniyeh a fost asasinat în primele ore ale zilei de 31 iulie în Iran, a declarat Hamas.

Haniyeh a fost ucis de o rachetă care l-a lovit direct într-o casă de oaspeți de stat în care era cazat. Israelul nu a revendicat responsabilitatea.

Saleh Al-Arouri

Un atac israelian cu dronă asupra suburbiilor Dahiyeh din sudul Beirutului l-a ucis pe adjunctul șefului Hamas Saleh al-Arouri pe 2 ianuarie 2024.

Arouri a fost, de asemenea, fondatorul aripii militare a Hamas, Brigăzile Qassam.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel