Liderii bosniaci rivali sârb, croat şi musulman au căzut de acord luni să formeze un guvern central, la 10 luni după alegerile generale, ajungând la un compromis important în legătură cu integrarea Bosniei în NATO.
Şefii celor trei mari partide etnice ale ţării au semnat un acord privind principiile de bază pentru formarea guvernului la o întâlnire facilitată de misiunea Uniunii Europene în Bosnia, notează Reuters.
'Acest acord prevede condiţiile pentru formarea cabinetului central (...) în următoarele 30 de zile', a declarat într-o conferinţă de presă Milorad Dodik, membrul sârb al preşedinţiei interetnice tripartite a Bosniei care conduce partidul sârbilor bosniaci SNSD. 'Cred că este un moment important care ne permite să mergem înainte', a notat Dodik.
Structura guvernamentală complexă a Bosniei bazată pe cote etnice permite fiecărui grup să blocheze deciziile cheie. Formarea cabinetului central a fost blocată de membrii musulman şi croat ai preşedinţiei bosniace care au insistat că un prim-ministru desemnat sârb, provenit din SNSD (partidul la putere în Republika Srpska (RS), entitatea sârbă din Bosnia n.r.) ar trebui să pledeze pentru ca Bosnia să-şi continue calea spre integrarea în NATO. La rândul său, SNSD a blocat activitatea parlamentului naţional.
Sârbii bosniaci nu susţin aderarea Bosniei la NATO - care le-a bombardat poziţiile şi pe aliatul lor Serbia, în timpul războaielor din Balcani în anii 1990, aminteşte Reuters. În virtutea acordului, liderii au confirmat că vor 'promova relaţiile cu NATO fără a prejudicia o viitoare decizie privind apartenenţa Bosniei şi Herţegovinei'. Dodik, care preferă legăturile cu Rusia faţă de cele cu UE şi NATO, a ameninţat în mod repetat cu secesiunea faţă de Bosnia a RS, autonomă şi dominată de sârbii ortodocşi. Bosnia cuprinde de asemenea Federaţia dominată de musulmanii bosniaci şi croaţii catolici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu