Liderii Coreea de Nord și China au anunțat că vor consolida relațiile de cooperare și au denunțat la unison ostilitatea statelor străine.
Liderii celor două ţări au anunțat că vor consolida relaţiile de cooperare. Promisiunile au fost făcute în cadrul aniversării tratatului de prietenie.
Liderii celor două ţări au denunţat la unison ameninţarea străină şi au dat asigurări că vor continua să fructifice cooperarea transfrontalieră.
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat că relaţia cu vecinii chinezi este vitală în faţa forţelor străine ostile. Liderul chinez Xi Jinping a promis că va aduce cooperarea „într-o nouă etapă”.
China este singurul aliat major al Coreei de Nord de când cele două state au semnat tratatul în 1961. Sancţiunile internaţionale impuse Phenianului pentru programele de arme nucleare şi rachete balistice au făcut Coreea de Nord mai dependentă ca niciodată de Beijing pentru comerţ şi alte beneficii, relatează Reuters, citat de Mediafax.
„În ciuda situaţiei internaţionale complicate fără precedent din ultimii ani, încrederea tovarăşească şi prietenia militantă dintre RPDC şi China se întăresc zi de zi", a declarat Kim în timpul discursului adresat omologului său chinez.
Administraţia Coreei de Nord nu analizează nicio posibilitate de a avea contacte cu Statele Unite, a afirmat recent ministrul de Externe de la Phenian, Ri Son Gwon, citat de agenţia Reuters.
"Nici măcar nu analizăm posibilitatea vreunui contact cu Statele Unite, cu atât mai puţin să avem vreun contact, întrucât nu ne-ar duce nicăieri, ar fi doar pierderea timpului preţios", a declarat Ri Son Gwon, conform unui comunicat difuzat de agenţia de presă oficială din Coreea de Nord, KCNA.
Reacţia intervine în contextul în care Administraţia Joseph Biden a exprimat speranţa că va primi un răspuns favorabil din partea Coreei de Nord la oferta de lansare a negocierilor pe tema programului nuclear. Sung Kim, emisarul special al Washingtonului pentru Coreea de Nord, s-a deplasat la Seul, pentru discuţii cu oficiali sud-coreeni şi japonezi despre abordarea diplomatică faţă de regimul de la Phenian. "Continuăm să sperăm că Republica Populară Democrată Coreea (numele oficial al Coreei de Nord - n.red.) va răspunde pozitiv la demersurile noastre şi la propunerea de a organiza o reuniune oriunde, fără condiţii prealabile", a declarat luni Sung Kim, după întâlnirea cu emisarii sud-coreean şi japonez, Noh Kyu-duk şi Takehiro Funakoshi. Totuşi, Sung Kim a atras atenţia că Administraţia Joseph Biden va continua să exercite presiuni asupra Coreei de Nord prin sancţiuni, din cauza programului nuclear al Phenianului. (Citește mai mult AICI.)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci