Liderii din UE susţin că refacerea rezervelor de gaz ar trebui să înceapă acum

pexels
pexels

Un proiect de declaraţie ce ar urma să fie adoptat la summitul liderilor din UE de săptămâna viitoare arată că țările membre ale Uniunii Europene ar trebui să înceapă imediat să îşi refacă rezervele de gaz pentru a se pregăti de iarna viitoare.

Ţările membre ale Uniunii Europene ar trebui să înceapă imediat să îşi refacă rezervele de gaz pentru a se pregăti de iarna viitoare şi pentru a putea amortiza şocurile din lanţul de aprovizionare, se arată într-un proiect de declaraţie ce ar urma să fie adoptat la summitul liderilor din UE de săptămâna viitoare, consultat de Reuters.

Invazia rusă din Ucraina i-a determinat pe liderii celor 27 de state membre ale UE să cadă de acord săptămâna trecută să reducă treptat dependenţa de combustibilii fosili din Rusia, inclusiv prin creşterea importurilor de gaz natural lichefiat (GNL) şi prin accelerarea producerii de energie regenerabilă.

O reducere completă a acestei dependenţe va dura, totuşi, mai mulţi ani, astfel că statele membre pregătesc măsuri pentru a atenua posibilele întreruperi ale alimentării din Rusia, ţară care asigură 40% din importurile de gaz, 27% din importurile de petrol şi 46% din importurile de cărbune ale Uniunii Europene.

'Refacerea rezervelor de gaz în UE ar trebui să înceapă acum. Statele membre şi Comisia Europeană vor coordona de urgenţă măsurile necesare pentru a garanta niveluri adecvate ale rezervelor de gaz până iarna următoare', se arată într-un draft al concluziilor pentru summitul liderilor din UE de la 24 şi 25 martie.

Comisia Europeană va propune până luna viitoare reguli prin care li se va cere statelor din UE să asigure colectiv rezerve de gaz la un nivel de cel puţin 90% până la 1 octombrie în fiecare an.

Conform proiectului de concluzii al summitului, liderii din UE ar urma să preia propunerea. Rezervele de gaz ale UE sunt în prezent acoperite în proporţie de 26%. În contextul creşterilor preţurilor la energie pentru cetăţenii europeni, liderii din UE vor discuta de asemenea despre noi măsuri de a amortiza costurile pentru consumatori şi companii.

Preţurile la gaz în Europa au crescut la niveluri record în această lună după invazia rusă din Ucraina. Această majorare vine după luni de costuri deja ridicate pentru energie pe care majoritatea ţărilor din UE încearcă să le combată prin subvenţii de urgenţă şi scutiri de taxe.

CE va publica un plan detaliat pentru ca ţările din UE să renunţe la gazul, petrolul şi cărbunele din Rusia

Comisia Europeană va publica în mai un plan detaliat pentru ca ţările din UE să renunţe la gazul, petrolul şi cărbunele din Rusia până în 2027. Un prim plan, publicat săptămâna trecută, prevede o creştere masivă a importurilor de gaz natural lichefiat şi o triplare a capacităţii UE de a produse energie eoliană şi solară până în 2030.

Însă chiar dacă ţările din UE au căzut de acord asupra obiectivului de a scăpa de dependenţa de combustibilii fosili din Rusia, ele sunt divizate în privinţa potenţialelor sancţiuni asupra petrolului şi gazului rusesc. SUA, care se bazează într-o măsură mai mică pe combustibilii din Rusia, au interzis importurile săptămâna trecută. Germania şi Ungaria se numără printre ţările din UE care se opun unor asemenea sancţiuni, despre care spun că ar produce daune economice.

Statele care susţin o astfel de măsură, în frunte cu Polonia şi Letonia, afirmă în schimb că sutele de milioane de euro pe care Europa le trimite zilnic Rusiei pentru livrările de energie sunt folosite pentru finanţarea războiului din Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel