Liderii Hamas, acuzați oficial de Justiția din SUA de "atacul mortal din 7 Octombrie"

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Yahya Sinwar și cel puțin alte cinci persoane acuzate oficial de Departamentul de Justiție al SUA că au planificat și orchestrat atacurile mortale din 7 octombrie în care au fost ucise 1.200 de persoane.

Statele Unite au anunțat acuzații penale împotriva liderilor de vârf ai Hamas pentru rolurile lor în planificarea, sprijinirea și comiterea atacului din 7 octombrie în sudul Israelului.

Acuzațiile împotriva lui Yahya Sinwar, liderul grupului militant, și a cel puțin altor cinci persoane, le atribuie orchestrarea atacului, care a ucis 1.200 de oameni, inclusiv peste 40 de americani.

Acest atac a declanșat o ofensivă israeliană asupra Gazei, care a ucis peste 40.800 de palestinieni și a devastat mare parte din teritoriu.

Plângerea penală, care cuprinde șapte capete de acuzare, include acuzații de conspirație pentru a oferi sprijin material unei organizații teroriste străine, conspirație pentru a ucide cetățeni americani și conspirație pentru a folosi arme de distrugere în masă, soldate cu moartea unor persoane.

De asemenea, acuză Iranul și Hezbollahul din Liban că au oferit sprijin financiar și arme, inclusiv rachete și echipamente militare.

"Așa cum este detaliat în plângerea noastră, acești inculpați – înarmați cu arme, sprijin politic și finanțare din partea guvernului iranian, precum și sprijin din partea [Hezbollahului] – au condus eforturile Hamas de a distruge statul Israel și de a ucide civili pentru a susține acest obiectiv", a declarat procurorul general Merrick Garland într-un comunicat.

"Yahya Sinwar și ceilalți lideri de rang înalt ai Hamas sunt acuzați (...) de atacul mortal de pe 7 octombrie"

"Acuzațiile dezvăluite astăzi sunt doar o parte a efortului nostru de a viza fiecare aspect al operațiunilor Hamas. Aceste acțiuni nu vor fi ultimele", a spus Garland. "Yahya Sinwar și ceilalți lideri de rang înalt ai Hamas sunt acuzați astăzi de orchestrarea campaniei a acestei organizații teroriste, timp de decenii, de violență în masă și teroare – inclusiv atacul mortal de pe 7 octombrie".

Plângerea numește șase inculpați, dintre care trei sunt morți. Inculpații în viață sunt Sinwar, despre care se crede că se ascunde în Gaza; Khaled Meshaal, care este stabilit în Doha și conduce biroul pentru diasporă al grupului; și Ali Baraka, un oficial de rang înalt al Hamas, stabilit în Liban.

Inculpații decedați sunt fostul lider Hamas Ismail Haniyeh, care a fost asasinat în iulie la Teheran; șeful aripii militare Mohammed Deif, despre care Israelul a spus că l-a ucis într-un atac aerian în iulie; și Marwan Issa, un comandant militar adjunct despre care Israelul a spus că l-a ucis într-un atac din martie.

Iranul a dat vina pe Israel pentru moartea lui Haniyeh. Oficialii israelieni nu și-au asumat responsabilitatea.

Procurorii americani au adus acuzații împotriva celor șase bărbați în februarie, dar au ținut plângerea la sertar în speranța de a-l captura pe Haniyeh, potrivit unui oficial al Departamentului de Justiție.

Departamentul de Justiție a decis să facă publice acuzațiile după moartea lui Haniyeh.

Plângerea penală descrie masacrul ca fiind "cel mai violent atac terorist de mare amploare" din istoria Hamas

Plângerea penală descrie masacrul ca fiind "cel mai violent atac terorist de mare amploare" din istoria Hamas. Documentul detaliază modul în care agenții Hamas, care au ajuns în sudul Israelului cu "camioane, motociclete, buldozere, bărci rapide și parapante", au desfășurat o campanie brutală de violență care a inclus violuri, mutilări genitale și execuții cu mitraliere la distanță mică.

Garland a declarat că autoritățile americane investighează, de asemenea, uciderea lui Hersh Goldberg-Polin, un american de origine israeliană în vârstă de 23 de ani, care a fost luat ostatic de Hamas pe 7 octombrie. Moartea sa a fost anunțată în weekend, alături de cea a altor cinci ostatici.

"Investigăm uciderea lui Hersh și fiecare crimă brutală comisă de Hamas asupra cetățenilor americani ca un act de terorism", a spus Garland.

Acuzațiile vin în contextul în care Casa Albă afirmă că elaborează o nouă propunere de încetare a focului și un acord pentru eliberarea ostaticilor, împreună cu omologii săi egipteni și qatarezi, pentru a încerca să pună capăt războiului de aproape 11 luni din Gaza.

Purtătorul de cuvânt pentru securitate națională, John Kirby, a declarat că recentele „execuții” ale celor șase ostatici subliniază „sentimentul de urgență” în cadrul negocierilor.

În iulie, Hamas și Israelul au convenit, în principiu, să implementeze un plan în trei faze, propus public de Joe Biden în luna mai. De atunci, Hamas a declarat că ultima versiune a propunerii aflate pe masă diferă semnificativ de planul inițial, din cauza noilor cerințe israeliene. Unele dintre cerințele noi ar fi controlul permanent al Israelului asupra coridorului Filadelfia, de-a lungul graniței cu Egiptul, și un al doilea coridor care traversează Gaza.

Luni, Benjamin Netanyahu a exclus posibilitatea de a face „concesii” în negocierile blocate sau de a „ceda presiunilor” pentru a pune capăt războiului, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel