Liderii mişcării de protest şi partenerii lor rebeli în Sudan au încetat disputa pe tema acordului încheiat cu forţele armate privind împărţirea puterii şi au promis să colaboreze pentru pace, au anunţat joi surse oficiale, relatează AFP.
La 17 iulie, generalii, care au preluat puterea după destituirea preşedintelui Omar al-Bashir în luna aprilie, şi liderii protestatarilor au semnat un acord pentru instituirea unei autorităţi de tranziţie civilă, principala cerere a manifestanţilor.
Totuşi, finalizarea acordului a fost amânată după ce a fost respins de către trei grupuri rebele ce fac parte din mişcarea de protest şi care consideră că nu au fost abordate chestiuni-cheie cum ar fi necesitatea restabilirii păcii în zonele de conflict - regiunea Darfur (vest) şi statele Nilul Albastru şi Kordofan-Sud (sud).
Lideri ai manifestanţilor s-au deplasat apoi la Addis Abeba, capitala Etiopiei, pentru a negocia cu rebelii şi au anunţat joi un acord.
"Acest acord vizează stabilirea păcii cu toate grupările armate şi accelerarea formării unui guvern civil de tranziţie", a indicat Asociaţia Profesioniştilor din Sudan (SPA), vârful de lance al mişcării de protest.
Intitulat 'Declaraţia de la Addis Abeba', acordul deschide calea pentru instaurarea de urgenţă a unei păci" în întreaga ţară, se arată într-un comunicat difuzat pe Facebook.
Rebelii au confirmat că au ajuns la o înţelegere. "Cred că vom fi uniţi, mai puternici, cu acest acord. Este pentru prima dată în istoria Sudanului când un acord abordează principalele cauze ale conflictului" în ţară, a declarat un reprezentant al rebelilor, Nuraddayim Taha.
Numeroşi demonstranţi s-au strâns joi la Khartoum pentru a susţine acordul de la Addis Abeba, potrivit unui corespondent al AFP. "Pacea este foarte importantă. Tot Sudanul trebuie să fie unit după perioada de tranziţie şi toţi cei strămutaţi trebuie să revină la căminele lor", a declarat un manifestant, Omar al-Dayer.
De ani de zile, grupurile rebele au luptat împotriva forţelor fostului preşedinte sudanez în Darfur, Nilul Albastru şi în Kordofan-Sud. Zeci de mii de oameni au fost ucişi în aceste conflicte şi milioane de persoane au fost strămutate. Sute de mii de sudanezi încă locuiesc în tabere de refugiaţi.
Imediat ce va fi finalizat un acord de pace pentru aceste zone de conflict, grupurile rebele doresc să aibă reprezentanţi în viitorul guvern de tranziţie. Ei solicită, de asemenea, extrădarea de către Sudan a celor acuzaţi de crime de către Curtea Penală Internaţională (CPI), în special fostul preşedinte Omar al-Bashir.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci