Liderii militari ruși ar fi avut o ședință în care au discutat despre utilizarea armelor nucleare

Foto cu rol ilustrativ: Pixabay / Alexander Antropov
Foto cu rol ilustrativ: Pixabay / Alexander Antropov

Liderii militari ruși ar fi avut o ședință în care au discutat despre utilizarea armelor nucleare, spun oficialii americani.

Înalți lideri militari ruși au avut recent o întâlnire pentru a discuta când și cum ar putea Moscova să folosească o armă nucleară tactică în Ucraina, contribuind la creșterea îngrijorării în Washington și capitalele aliate, potrivit mai multor oficiali americani de rang înalt, scrie New York Times.

Președintele rus Vladimir Putin nu a luat parte la ședința care au avut loc pe fundalul intensificării retoricii nucleare a Rusiei și al eșecurilor pe câmpul de luptă, dar faptul că liderii militari ruși înalți au avut discuții în acest sens a alarmat administrația Biden, deoarece a arătat cât de frustrați erau generalii ruși de eșecurile lor pe teren și sugerează că amenințările voalate ale lui Putin de a folosi arme nucleare ar putea să nu fie doar cuvinte aruncate în vânt.

Totuși, oficialii americani au spus că nu au văzut nicio dovadă că rușii au introdus arme nucleare sau au luat alte măsuri tactice pentru a se pregăti pentru un astfel de atac. Informațiile despre ședință au fost vehiculate în interiorul guvernului SUA la mijlocul lunii octombrie.

Oficialii americani nu ar descrie scenariile pe care liderii militari le-au luat în considerare pentru utilizarea unei arme nucleare. Cu toate acestea, William J. Burns, C.I.A. director, a spus anterior că "disperarea potențială" a a lui Vladimir Putin de a obține o victorie în Ucraina și eșecurile în război ar putea determina Rusia să folosească una. John F. Kirby, un oficial al Consiliului de Securitate Națională, a refuzat să comenteze "detaliile acestei raportări".

"Am fost clar de la început că acele comentarii ale Rusiei cu privire la potențiala utilizare a armelor nucleare sunt profund îngrijorătoare și le luăm în serios. Continuăm să monitorizăm acest lucru cât putem de bine și nu vedem niciun indiciu că Rusia se pregătește pentru o astfel de utilizare", a spus Kirby.

Ce sunt armele nucleare tactice



Pentagonul estimează că Rusia are un stoc de până la 2.000 de arme nucleare tactice, care sunt concepute pentru a fi folosite pe câmpurile de luptă pentru a copleși forțele convenționale. Nicio armă nucleară tactică nu a fost folosită vreodată în luptă, dar una ar putea fi desfășurată în mai multe moduri, inclusiv cu rachete sau obuze de artilerie.

Armele nucleare tactice au randamente mai mici și sunt menite să fie utilizate la distanțe mai mici decât focoasele purtate pe rachete balistice intercontinentale. Experții militari spun că utilizarea unei arme nucleare – pentru prima dată în mai bine de 75 de ani – ar schimba fundamental forma războiului. Deși distrugerea rezultată ar depinde de mulți factori, inclusiv dimensiunea armei, chiar și o mică explozie nucleară ar putea provoca mii de morți și ar face părți din Ucraina nelocuibile.

Șoigu acuză ucrainenii că vor să creeze o bombă nucleară și că iau în calcul amplasarea armelor nucleare NATO în Ucraina

Potrivit acestuia, ucrainenii intenționează să creeze o ”bombă murdară” și iau în calcul amplasarea armelor nucleare NATO pe teritoriul țării lor. 

”Cunoaştem intenţiile Kievului de a crea o 'bombă nucleară murdară', dar şi disponibilitatea de a amplasa pe teritoriul său arme nucleare din ţările NATO”, a afirmat ministrul rus Serghei Șoigu. 

Ministrul rus al Apărării a susținut că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ”le-a cerut ţărilor din Occident să efectueze atacuri nucleare preventive împotriva Rusiei”, iar Statele Unite și țările europene ignoră demonstrativ cererile sale, conform Agerpres. 

”Statele Unite şi ţările europene ignoră demonstrativ şantajul nuclear al autorităţilor ucrainene, de exemplu, provocările în ceea ce priveşte centrala nucleară Zaporojie”, a declarat Serghei Șoigu.

Totodată, acesta a lansat acuzații conform cărora Kievul ar folosi ”metode de război interzise”, precum atentatele teroriste, asasinatele la comandă și folosirea civililor pe post de scuturi umane, iar țările occidentale ar contribui la escaladarea tensiunilor dintre ruși și ucraineni prin ignorarea acestor fapte, dar și prin sprijinul acordat Armatei ucrainene. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel