1 Mai. Liderii sindicali acuză presa și partidele. De ce nu mai avem defilare din 2003

Ultima defilare sindicală de 1 Mai a avut loc în 2003. Românii se bucură de ziua liberă, dar ignoră exact motivul sărbătorii naționale.

Liderii de sindicat spun că de vină sunt comunismul, presa și partidele politice.

Primul miting de 1 Mai l-am văzut la Munchen

”În comunism, eram obligați să mergem la defilare. Plecam din sat în Târgoviște, defilam prin fața organelor locale de partid, apoi ne opream la Priseaca, la han, și luam mici cu bere, își amintește Anton Hader, liderul federației sindicale Alma Mater. Din cauza lui Ceaușescu și a cultului personalității, după 1989, manifestările de 1 Mai au fost considerate nepotrivite, nostalgice sau chiar comuniste. Nimeni n-a mai respectat însemnătatea acestei zile istorice. În 2003, a încercat Blocul Național Sindical să organizeze un miting,  de Ziua Muncii. Presa a criticat dur manifestarea, așa că ulterior, nimeni n-a mai avut curajul să reia tradiția. Eu personal, prima oară am văzut un miting al muncitorilor, de 1 Mai, la Munchen, în anii 90.  În fața primăriei, îmbrăcați în costume bavareze, s-au adunat membri de sindicat, au strigat lozinci, aveau pancarte cu care protestau față de conducerea landului. După ce s-a terminat mitingul, au mers și au băut bere, alături cu celebrii cârnați bavarezi. Din câte știu, tradiția se păstrează și astăzi”.  

Partidele au vrut să manipuleze sindicatele

”După revoluție nu s-a mai organizat un miting de 1 Mai, spune Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa. Partidele, fie PDSR, PRM, fie altele, au încercat să se substituie sindicatelor.  BNS a fost foarte criticat, de mass-media, când a încercat să reia tradiția mitingurilor de 1 Mai. Vedem că, în occident, mitingurile de 1 Mai sunt folosite și astăzi pentru a face cunoscute problemele sindicatelor. La noi, Ziua a fost acaparată de partide. Din cauza politizării, sindicatele din America au mutat Ziua Muncii în septembrie. Pentru că Internaționala Socialistă a stabilit ca 1 Mai, ziua protestelor din Chicago, să fie sărbătoare, iar ei nu au vrut să îi dea nicio conotație politică. În America de Sud, Asia și Europa a rămas 1 Mai.  Nu cred că vom mai putea sărbători Ziua Muncii, noi, sindicatele, cât timp un partid sau altul confiscă această zi”, a concluzionat Hossu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel