Talibanii au transmis o solicitare către Turcia. Ce au cerut aceștia. Ankara a reacționat imediat.
Mişcarea talibanilor afgani a cerut Turciei să ofere susţinere tehnică, fără prezenţă militară, pentru administrarea Aeroportului din Kabul după retragerea trupelor occidentale, pe 31 august, afirmă surse citate de agenţia Reuters.
"Talibanii au formulat o solicitare pentru susţinere tehnică în scopul administrării Aeroportului din Kabul", a declarat miercuri seară un oficial guvernamental de la Ankara, sub protecţia anonimatului. Liderii talibani solicită însă ca toţi militarii turci să părăsească Afganistanul până pe 31 august, când vor fi retrase toate trupele SUA şi ale ţărilor aliate, scrie Mediafax.
"Garantarea securităţii angajaţilor aeroportuari fără prezenţa membrilor armatei turce este o misiune riscantă", a admis oficialul turc.
Turcia, stat membru NATO, a participat la misiunea din Afganistan şi încă are sute de militari în incinta Aeroportului din Kabul. Administraţia Recep Tayyip Erdogan are de luat o decizie dificilă prin răspunsul la solicitarea talibanilor afgani. Principala problemă este condiţia retragerii în totalitate a militarilor turci din zona aeroportului.
Preşedintele Joseph Biden le-a transmis marţi partenerilor din cadrul Grupului ţărilor puternic industrializate (G7) că Statele Unite sunt în grafic pentru a finaliza pe 31 august operaţiunile de evacuare din Afganistan, deşi sunt elaborate şi planuri pentru eventuale situaţii urgenţă. Aliaţi ai SUA, în principal Marea Britanie, Franţa şi Germania, cer prelungirea operaţiunilor de evacuare din Afganistan a cetăţenilor străini, a colaboratorilor afgani şi a persoanelor care solicită azil din raţiuni de securitate.
Franţa a semnalat miercuri că ar putea menţine cât va fi necesar trupele în zona Aeroportului din Kabul. Preşedintele SUA, Joseph Biden, şi oficiali britanici au avertizat că există riscul comiterii unor atacuri teroriste de către filiala afgană a reţelei Stat Islamic împotriva trupelor internaţionale din Kabul.
"În cursul reuniunii de astăzi (marți, n.r.) cu liderii G7, preşedintele a transmis că misiunea noastră în Kabul se va încheia în funcţie de atingerea obiectivelor noastre. Preşedintele a confirmat că în momentul de faţă suntem în grafic pentru a finaliza operaţiunile pe 31 august şi a furnizat date actualizate privind progresele în evacuarea cetăţenilor americani care vor să meargă acasă, a altor cetăţeni străini şi a afganilor care au fost aliaţii noştri în timpul războiului", a declarat Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei SUA, conform unui comunicat postat pe site-ul instituţiei şi vizualizat de Mediafax.
Joseph Biden a avertizat că trupele americane sunt expuse riscurilor unor atacuri teroriste în Afganistan. "Preşedintele a transmis clar că, prin fiecare zi aflată pe teren, cresc riscurile din partea filialei afgane a ISIS (reţeaua teroristă Stat Islamic în Irak şi Siria - n.red.) şi că finalizarea misiunii pe 31 august depinde de continuarea coordonării cu talibanii, inclusiv de accesul în continuare în aeroport al persoanelor care vor să fie evacuate", a precizat Jen Psaki.
SUA elaborează și planuri de urgență
Deşi intenţionează să finalizeze operaţiunile de evacuare pe 31 august, Administraţia de la Washington elaborează planuri de urgenţă pentru situaţia în care ar fi necesară prelungirea operaţiunilor. "Preşedintele a cerut Pentagonului şi Departamentului de Stat să elaboreze planuri de urgenţă în sensul ajustării calendarului operaţiunilor dacă acest lucru ar deveni necesar", a subliniat Jen Psaki.
Liderii Grupului statelor puternic industrializate (G7) au stabilit, în cadrul summitului extraordinar desfăşurat marţi în format online, un plan privind abordarea faţă de Mişcarea talibanilor afgani. "Am stabilit o abordare comună în privinţa operaţiunilor de evacuare, dar şi o foaie de parcurs asupra modului în care intenţionăm să interacţionăm cu talibanii", a declarat Boris Johnson, premierul Marii Britanii, ţară care asigură în prezent preşedinţia Grupului G7.
"Prima condiţie pe care o stabilim la nivelul G7 este că talibanii trebuie să garanteze, după termenul de 31 august, trecerea în siguranţă pentru cei care vor să plece din ţară. Unii dintre ei vor spune că nu vor accepta, dar eu sper că unii vor înţelege acest lucru, întrucât G7 are instrumente considerabile la nivel economic, diplomatic şi politic", a explicat Boris Johnson.
După 31 august, talibanii nu vor mai permite părăsirea afganilor din țară
Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al Mişcării talibanilor afgani, a transmis, potrivit CNN, că afganii nu vor mai putea părăsi ţara după 31 august. "Noi nu vom mai permite să plece afganii, nu suntem deloc încântaţi de acest lucru", a afirmat Zabihullah Mujahid.
Aliaţi ai SUA, în principal Marea Britanie, Franţa şi Germania, cer prelungirea operaţiunilor de evacuare din Afganistan a cetăţenilor străini, a colaboratorilor afgani şi a persoanelor care solicită azil din raţiuni de securitate.
"Depindem de Statele Unite. Ceea ce le transmitem americanilor este, în mod evident, să ne ofere timpul maxim pentru continuarea operaţiunilor", a declarat un purtător de cuvânt al Preşedinţiei Franţei. Conform Palatului Élysée, la reuniunea G7, Franţa a formulat preocupări asupra evacuărilor şi situaţiei umanitare din Afganistan, asupra viitorului procesului politic şi asupra riscurilor generate de preluarea puterii de către talibani.
La rândul său, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat marţi seară că operaţiunile de evacuare vor continua "în mod unitar" cât timp vor dori Statele Unite. "Trebuie să subliniez că Statele Unite au rolul de conducere în această situaţie. Fără Statele Unite, nu putem continua evacuările, acest lucru trebuie să fie foarte clar", a afirmat Angela Merkel.
Statele Unite şi ţările aliate, inclusiv din cadrul NATO, urmează să retragă în totalitate trupele din Afganistan până pe 31 august. În contextul retragerii trupelor occidentale, combatanţii talibani au ocupat numeroase provincii afgane şi zone din capitala ţării, Kabul. Mişcarea talibanilor poartă negocieri cu fostul preşedinte afgan Hamid Karzai şi cu Abdullah Abdullah, liderul Consiliului afgan pentru Reconciliere Naţională, pe tema formării unui guvern de uniune naţională în Afganistan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu