Liderii UE au salutat "progresul Ucrainei și al Republicii Moldova în avansarea reformelor necesare pe calea lor către UE."
Concluziile primei zile a summitului, desfășurat în Bruxelles joi, conform raportărilor European Pravda.
Summitul UE al șefilor de state și de guvern din ziua de joi a cerut aprobarea timpurie a cadrului de negociere pregătit de Comisia Europeană pentru Ucraina și Moldova.
"În continuarea prezentării proiectelor de cadre de negociere pentru Ucraina și Republica Moldova, Consiliul European invită Consiliul să le adopte rapid și să își continue munca fără întârziere," se arată în concluziile summitului UE.
În ceea ce-l privește, președintele Consiliului European, Charles Michel, a exprimat optimism în legătură cu următorii pași către aderarea Ucrainei la UE. Acesta a declarat că o conferință interguvernamentală cu Ucraina, care reprezintă de fapt începutul negocierilor de aderare, ar putea avea loc în timpul președinției belgiene a Consiliului UE până la sfârșitul lunii iunie.
Aceasta este speranța Ucrainei și a susținătorilor săi din UE. În iulie, începe președinția Ungariei timp de șase luni a Consiliului UE, ceea ce ar putea încetini procedurile de aderare ale Kievului.
Ce se arată în documentul european:
„La doi ani de la declanșarea războiului de agresiune de către Rusia împotriva Ucrainei și zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei și Sevastopolului de către Rusia, ambele în încălcarea manifestă a obligațiilor sale în conformitate cu Carta Națiunilor Unite și dreptul internațional, Consiliul European își menține ferm sprijinul pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în interiorul granițelor sale recunoscute internațional.
Rusia nu trebuie să aibă succes.
Având în vedere urgența situației, Uniunea Europeană este hotărâtă să continue să ofere Ucrainei și poporului său întreg sprijinul politic, financiar, economic, umanitar, militar și diplomatic necesar, pe cât de mult timp este nevoie și cât de intens este necesar. Consiliul European îi invită pe aliații și partenerii din întreaga lume să se alăture acestui efort.
În timp ce își exercită dreptul său inherent la autoapărare, Ucraina are nevoie urgentă de sisteme de apărare antiaeriană, muniție și rachete. În acest moment critic, Uniunea Europeană și statele membre vor accelera și intensifica furnizarea întregului sprijin militar necesar.
Consiliul European salută toate inițiativele recente în acest sens, inclusiv cea lansată de Cehia pentru achiziționarea urgentă de muniție pentru Ucraina, ceea ce va permite îndeplinirea rapidă a angajamentului UE de a furniza Ucrainei un milion de proiectile de muniție pentru artilerie.
Consiliul European salută acordurile bilaterale privind angajamentele de securitate încheiate cu Ucraina de către mai multe state membre și parteneri. A fost revizuit progresul privind contribuția UE la angajamentele de securitate către Ucraina, care vor ajuta Ucraina să se apere, să reziste eforturilor de destabilizare și să descurajeze actele de agresiune în viitor.
Consiliul European salută adoptarea Deciziei Consiliului referitoare la un Fond de Asistență pentru Ucraina, care asigură continuarea sprijinului militar pentru Ucraina în cadrul Facilității Europene pentru Pace.
Consiliul European îndeamnă Consiliul să lucreze la al 8-lea pachet de sprijin pentru Ucraina în cadrul Facilității Europene pentru Pace. De asemenea, salută creșterea capacității Misiunii de Asistență Militară a UE (EUMAM).”, se arată în raportul prezentat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu