Liderii Uniunii Europene condamnă atacul Iranului asupra Israelului

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @savvapanf
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @savvapanf

Liderii UE au condamnat atacul Iranului asupra Israelului, care a avut loc sâmbătă seara, pe fondul temerilor crescute privind o escaladare majoră în conflictul din Orientul Mijlociu.

Teheranul a lansat un val de rachete balistice și drone împotriva unor ținte din Israel, a raportat media de stat din Iran, într-o mișcare care ar putea declanșa o escaladare a luptelor în Orientul Mijlociu. Iranul amenințase că va riposta împotriva unui atac al Israelului asupra consulatului său din Siria.

Armata israeliană a declarat că au fost lansate peste 300 de rachete, dar 99% dintre ele au fost interceptate. Președintele american Joe Biden a declarat că forțele americane au ajutat Israelul să doboare "aproape toate" dronele și rachetele și a promis să convoace aliații pentru a dezvolta o reacție unitară.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că liderii UE "condamnă ferm" atacul Iranului asupra Israelului.

"Totul trebuie făcut pentru a preveni o escaladare regională ulterioară", a spus el într-o postare pe X.

"Trebuie evitată orice altă vărsare de sânge. Vom continua să urmărim îndeaproape situația împreună cu partenerii noștri", a adăugat Michel.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a denunțat "atacul fără jenă și nejustificabil al Iranului asupra Israelului", într-o declarație pe X.

"Solicit Iranului și acoliților săi să înceteze imediat aceste atacuri.", a mai spus ea.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a calificat atacul iranian drept "o escaladare fără precedent și o amenințare gravă la adresa securității regionale".

Regiunea se afla în stare de alertă ridicată pentru un posibil atac de represalii din partea Iranului, după ce un atac israelian a ucis un ofițer iranian de rang înalt la o ambasadă din Siria. Oficialii americani au considerat amenințarea din partea Teheranului ca fiind reală și viabilă. Biden a remarcat că "forțele militare americane au mutat aeronave și distrugătoare de apărare antirachetă în regiune pe parcursul săptămânii trecute" în anticiparea unui atac.

Un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene, Daniel Hagari, a declarat că unele dintre rachetele lansate de Iran au căzut în interiorul Israelului, inclusiv una care a lovit și a cauzat daune minore unei baze IDF din sudul țării. "Doar o fetiță a fost rănită", a spus Hagari.

Guvernul israelian a cerut convocarea unei întâlniri de urgență la Consiliul de Securitate al ONU. Între timp, misiunea permanentă a Iranului la ONU a declarat într-o declarație pe X că atacul "poate fi considerat încheiat" și "dacă regimul israelian face încă o greșeală, răspunsul Iranului va fi mult mai sever". "SUA trebuie să se abțină", se arată în declarație, potrivit politico.eu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel