Liderul AfD spune că Brexitul e „un model pentru Germania“

Unsplash
Unsplash

Co-liderul partidului Alternativa pentru Germania (AfD) a declarat luni că referendumul Brexit al Regatului Unit este un exemplu de urmat pentru cea mai populată țară a Uniunii Europene.

„Este un model pentru Germania, că cineva poate lua o astfel de decizie suverană”, a spus Alice Weidel într-un interviu pentru ziarul Financial Times, citat de Barrons.

Weidel a spus că partidul dorește să reformeze instituțiile UE pentru a reduce puterea Comisiei Europene și pentru a aborda ceea ce ea a considerat un deficit democratic.

Dar dacă schimbările căutate de AfD nu ar putea fi realizate, „am putea organiza un referendum pe „Dexit” – o ieșire a Germaniei din UE”, a spus ea.

Comentariile lui Weidel o pun în dezacord cu partidele principale și cu publicul german, care susțin în mod covârșitor rămânerea în UE.

AfD, care a fost fondat în 2013 ca un partid ce se opune monedei euro, și-a minimalizat euroscepticismul în ultimii ani, exploatând furia față de imigrație.

Formațiunea politică de dreapta, considerată de unii de extremă-dreapta, se află în prezent în topul sondajelor de opinie naționale, cu aproximativ 22%, înaintea social-democraților cancelarului Olaf Scholz, care au 13%, și doar în urma CDU-CSU.

Următorul său mare test electoral va avea loc la alegerile pentru Parlamentul European din iunie.

Nemții au protestat împotriva AfD în ultimele zile, după ce instituția de investigație Correctiv a dezvăluit că membrii partidului au discutat un plan de deportare în masă.

AfD a confirmat prezența membrilor săi la întâlnire, dar a negat că a preluat planul de „remigrare” raportat pentru expulzarea imigranților și a „cetățenilor neasimilați”.

Dezvăluirile au provocat condamnări din partea politicienilor de rang înalt și a personalităților societății civile, inclusiv a episcopilor bisericii și a antrenorilor din Bundesliga.

Scholz a cerut cetățenilor să ia atitudine împotriva AfD, descriind planul de deportare drept „un atac împotriva democrației noastre”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel