Liderul extremei drepte franceze se opune transferului de arme cu rază lungă de acțiune către Ucraina

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Liderul extremei drepte franceze, Jordan Bardella, a declarat miercuri că sprijină dreptul Ucrainei de a se apăra împotriva agresiunii ruse. Cu toate acestea, el a adăugat că, dacă ar fi ales prim-ministru, nu ar sprijini transferul de rachete către Kiev care i-ar permite să lovească ținte pe teritoriul rus.

Partidul lui Bardella, Uniunea Națională, conduce în sondajele de opinie înainte de alegerile parlamentare anticipate din 30 iunie și 7 iulie.

„Îmi doresc ca Ucraina să aibă la dispoziție muniția și echipamentul de care are nevoie pentru a menține frontul, dar linia mea roșie nu se va schimba, și anume trimiterea de echipamente care ar putea avea consecințe de escaladare în Europa de Est.

Astfel, nu plănuiesc să trimit, în special, rachete cu rază lungă de acțiune sau alte arme care vor permite Ucrainei să lovească teritoriul rus. Poziția mea nu s-a schimbat și nu se va schimba – este vorba despre sprijinul pentru Ucraina și evitarea tuturor riscurilor de escaladare în regiune. Și cred că riscul de escaladare este, desigur, real.”

Între timp, chiar dacă Raliul Național conduce guvernul francez, Emmanuel Macron va rămâne președinte și comandant superior al armatei franceze. Franța furnizează în prezent Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune SCALP.

În același timp, constituția franceză oferă, de asemenea, prim-ministrului un rol în problemele de apărare, deși divizarea puterilor nu este clară.

Dacă Raliul Național câștigă alegerile, Macron va pierde controlul asupra agendei interne, inclusiv în materie de politică economică, securitate, imigrație și finanțe, ceea ce, la rândul său, va afecta alte politici, cum ar fi ajutorul pentru Ucraina, deoarece va avea nevoie de sprijinul parlamentului pentru a finanța orice ajutor în cadrul bugetului anual al Franței.

Bardella a mai spus că va respecta angajamentele Franței față de partenerii săi, inclusiv creșterea cheltuielilor de apărare.

„Nu plănuiesc să pun în discuție angajamentele asumate de Franța la nivel internațional, pentru că există o miză în ceea ce privește credibilitatea față de partenerii noștri europeni, precum și față de aliații noștri din NATO.

Astfel, plănuiesc să continui eforturile de reînarmare a țării, atât în ceea ce privește capacitățile sale de apărare, cât și prin creșterea bugetului militar prin eforturi bugetare puse în aplicare în ultimii ani, pe care le-am susținut.”

Recent, partidul francez de extremă dreaptă Raliul Național a eliminat o parte din programul său de apărare de pe site-ul său, renunțând la secțiunile care sugerau aprofundarea relațiilor cu Rusia, încheierea proiectelor de cooperare cu Germania și retragerea din Comandamentul Militar Comun al NATO.


Liderul formal al Raliului Național din Franța, Jordan Bardella, a spus că dorește să conducă un potențial guvern de dreapta doar dacă ar câștiga o majoritate absolută de locuri, pentru a nu „colabora cu Macron”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel