Liderul Hamas din Gaza nu se aștepta ca urmările atacului să fie "atât de periculoase", spune un prieten al acestuia

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Liderul Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, a fost unul dintre principalii planificatori ai atacului din 7 octombrie asupra Israelului, dar nu se aștepta ca urmările să devină "atât de periculoase", a declarat un prieten al acestuia.

Esmat Mansour a declarat că raidul transfrontalier de anul trecut ar fi trebuit să fie o operațiune strategică menită să ridice asediul israelian asupra teritoriului, să elibereze prietenii lui Sinwar din închisoare și să facă din el un "lider al poporului palestinian".

Dar calculele "nu au mers conform planului", reacția israelienilor a fost "necontrolată, fără nicio justificare", iar "acum avem acest rezultat", a explicat el.

"El [Sinwar] nu se aștepta ca operațiunea să complice atât de mult lucrurile, să meargă atât de departe și să devină atât de periculoasă. Și [a] oferit Israelului toate motivele și scuzele pentru a încălca toate regulile".

Vorbind din Ramallah, în Cisiordania, Mansour a declarat: "Cred că a fost unul dintre principalii oameni din spatele acestei operațiuni."

El a susținut că, dacă Sinwar ar fi știut care vor fi consecințele asaltului, "nu ar fi planificat niciodată o operațiune în acest fel".

Mansour, care a fost în închisoare cu Sinwar, a declarat că liderul Hamas "a vrut să facă o schimbare".

Sinwar "a încercat de mai multe ori să negocieze cu Autoritatea Palestiniană, să stabilească o relație bună cu Egiptul și a încercat să oprească Israelul în asediul asupra Gazei"

Potrivit fostului său coleg de detenție, Sinwar "a încercat de mai multe ori să negocieze cu Autoritatea Palestiniană, să stabilească o relație bună cu Egiptul și a încercat să oprească Israelul în asediul asupra Gazei".

"După toate aceste eforturi, nu a reușit. După aceea, a trebuit să facă o schimbare strategică pentru [a face] o operațiune uriașă ca aceasta. O mare parte din ea a fost gândită de Sinwar".

Hamas a ucis 1.200 de persoane, majoritatea civili, în raidul său asupra Israelului din octombrie anul trecut și a luat ostatici alte aproximativ 250 de persoane.

Atacul a dus la lovituri israeliene de represalii asupra Gaza, care au ucis cel puțin 28.576 de palestinieni, dintre care majoritatea femei și copii, potrivit ministerului sănătății condus de Hamas.

Armata israeliană susține că a ucis sau a capturat 8.000-9.000 de luptători Hamas de la 7 octombrie.

Pe fondul atacurilor aeriene și al asaltului terestru, aproximativ 80% din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza au fost alungați din casele lor.

Zone mari din nordul Gaza au fost complet distruse, majoritatea oamenilor s-au mutat mai la sud, iar un sfert din populație a murit de foame din cauza unei crize umanitare, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel