Liderul Hezbollah anunță dacă intră în război. Zi decisivă pentru viitorul Orientului Mijlociu

Foto cu rol ilustrativ: Pixabay
Foto cu rol ilustrativ: Pixabay

Reuters: Hezbollah este o organizație considerată teroristă de către Statele Unite și alte țări, dar și de către organizații și guverne. Organizația a fost implicată în conflicte și activități militante în regiunea Orientului Mijlociu.

O forță militară impresionantă, susținută de Iran, Hezbollah, a fost implicată în confruntări cu forțele israeliene de-a lungul frontierei, unde 55 dintre luptătorii săi au fost uciși în cea mai gravă escaladare de la războiul purtat cu Israel în 2006.

În ajunul discursului, Hezbollah a efectuat ceea ce pare a fi cel mai amplu atac de până acum, în cele trei săptămâni de lupte, susținând că a lansat 19 atacuri simultane asupra pozițiilor armatei israeliene folosind drone explozive pentru prima dată.

Israel a răspuns cu lovituri aeriene, precum și cu foc de tancuri și artilerie, pe măsură ce luptele de-a lungul frontierei s-au intensificat.

Cu toate acestea, până în prezent, confruntările s-au concentrat în principal pe frontiera propriu-zisă, iar Hezbollah a folosit doar o mică parte din puterea pe care Nasrallah a folosit-o pentru a amenința Israelul timp de ani de zile.

Mulți oameni din Liban așteaptă cu anxietate discursul programat la ora 15:00 (1300 GMT), fiind cuprinși de teama unui conflict catastrofic care planează asupra lor de săptămâni întregi. Unii spun că nu își fac planuri pentru după ziua de vineri, crezând că remarcile lui Nasrallah vor indica șanse de escaladare.

Acest discurs este așteptat cu nerăbdare și într-un context mai larg. Nasrallah este o voce de frunte într-o alianță militară regională creată de Iran pentru a contracara Statele Unite și Israel.

Această alianță, cunoscută sub numele de "Axa Rezistenței", include miliții irakiene musulmane șiiți care au deschis foc asupra forțelor americane din Siria și Irak, precum și Houthi din Yemen, care au intrat în conflict lansând drone asupra Israelului.

Nasrallah poartă turbantul negru specific unui sayyed, adică un descendent al Profetului Mohammad, și haine clericale șiițe, fiind una dintre cele mai importante figuri din lumea arabă.

El este recunoscut chiar și de către critici ca fiind un orator priceput, iar discursurile sale au fost urmărite îndeaproape atât de prieteni, cât și de dușmani. Este considerat terorist de către adversari, inclusiv de Statele Unite.

Discursurile sale pline de patos din timpul războiului din 2006 i-au crescut notorietatea, inclusiv unul în care a anunțat că Hezbollah a lovit o navă militară israeliană cu o rachetă antinavă, cerând telespectatorilor să "se uite la mare".

Supravegherea bătăliei

Deși Nasrallah nu a apărut în public din 7 octombrie, alți oficiali Hezbollah au indicat că grupul este pregătit pentru luptă. Cu toate acestea, ei nu au stabilit nicio "linie roșie" în conflictul cu Israel.

Întrebat pe 22 octombrie de ce nu a vorbit încă, politicianul Hezbollah Hassan Fadlallah a declarat că Nasrallah urmărește situația din Gaza "moment cu moment și oră cu oră" și supraveghează lupta din Liban. Nu a vorbit în public ca parte a "gestionării luptei", a explicat el, potrivit Reuters.

Discursul va fi transmis pentru a coincide cu manifestațiile organizate de Hezbollah pentru a onora luptătorii căzuți.

Amenințările reciproce cu distrugerea au descurajat Israelul și Hezbollah să declanșeze un război pe frontiera libaneză-israeliană de la 2006. În schimb, Siria a servit ca arenă pentru conflictul lor.

Surse familiare cu gândirea Hezbollah spun că atacurile grupului până acum au fost calculate pentru a evita o escaladare majoră, menținând totuși forțele israeliene ocupate la frontiera.

Libanul nu își poate permite un alt război cu Israel. Mulți libanezi încă suferă din cauza impactului unei prăbușiri financiare catastrofale survenite acum patru ani.

Israelul a declarat că nu are niciun interes într-un conflict pe frontiera sa de nord cu Libanul.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a avertizat Hezbollah să nu deschidă un al doilea front de război cu Israel, spunând că acest lucru ar declanșa contraatacuri israeliene de o "magnitudine inimaginabilă" care ar aduce devastare în Liban.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel