Liderul opoziției din Georgia a fost arestat după a patra noapte de proteste

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Poliția l-a reținut pe Zurab Japaridze în timp ce părăsea protestul desfășurat în fața parlamentului.

Poliția georgiană a arestat un lider proeminent al opoziției după ce a utilizat tunuri de apă și gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii antiguvernamentali adunați în fața Parlamentului pentru a patra noapte consecutivă.

Protestele au izbucnit în urma anunțului guvernului de săptămâna trecută privind suspendarea discuțiilor de aderare la UE. Criticii au interpretat această decizie ca o confirmare a unei orientări influențate de Rusia, în detrimentul politicilor pro-occidentale, o acuzație negată de partidul de guvernământ.

Zurab Japaridze, unul din liderii opoziției, a fost arestat de poliție luni dimineață

Coaliția pentru Schimbare, cel mai mare partid de opoziție din țară, a anunțat pe platforma X că Zurab Japaridze, unul dintre liderii săi, a fost arestat de poliție luni dimineață, pe când pleca de la manifestație.

Imagini video arată momentul în care Japaridze este urcat într-un vehicul neinscripționat de către polițiști mascați. Nu este clar dacă vor fi formulate acuzații împotriva sa.

Statele Unite și Uniunea Europeană și-au exprimat îngrijorarea față de ceea ce percep ca o regresie democratică în Georgia, o țară cu 3,7 milioane de locuitori situată la intersecția dintre Europa și Asia, care a făcut parte odată din Uniunea Sovietică.

Moscova neagă orice ingerință în treburile vecinului său, însă fostul președinte rus Dmitri Medvedev a avertizat duminică că Georgia „se deplasează rapid pe calea Ucrainei, spre un abis întunecat”, adăugând că „de obicei, astfel de lucruri se termină foarte prost”.

Duminică seara, protestatarii s-au adunat din nou în Tbilisi, pe bulevardul central Rustaveli. Unii dintre aceștia au aruncat artificii către polițiști, care au ripostat cu tunuri de apă și gaze lacrimogene.

„Sunt aici dintr-un motiv foarte simplu: să-mi apăr viitorul european și democrația țării mele”, a declarat unul dintre protestatari, Nikoloz Miruashvili.

Forțele de ordine au pus capăt confruntărilor în cele din urmă, dispersând mulțimea din fața clădirii parlamentului.

Sute de diplomați și funcționari publici au semnat scrisori deschise prin care protestează împotriva deciziei de a suspenda negocierile cu UE

Ministerul de Interne al Georgiei a raportat că 21 de polițiști au fost răniți în timpul protestului de noaptea trecută, ridicând la 113 numărul celor răniți de la începutul tulburărilor. Premierul Irakli Kobakhidze a acuzat opoziția de „violență coordonată” cu scopul de a răsturna ordinea constituțională.

De asemenea, zeci de protestatari au fost răniți de la debutul manifestațiilor recente, iar Statele Unite au condamnat ceea ce au numit utilizarea excesivă a forței de către poliție.

Sute de diplomați și funcționari publici au semnat scrisori deschise prin care protestează împotriva deciziei de a suspenda negocierile cu UE și de a refuza fonduri din partea blocului comunitar pentru următorii patru ani. Cel puțin patru ambasadori georgieni și-au dat demisia.

Luptătorul de arte marțiale Ilia Topuria, cu o mare popularitate în țară, a scris într-o postare pe Instagram: „Mă opun deciziei de a întrerupe negocierile noastre de aderare la Uniunea Europeană. Mi-e rușine să văd cum sunt tratați copiii Georgiei. Asta nu se numește libertate.”

Președinta Salome Zourabișvili a cerut presiuni asupra Curții Constituționale pentru a anula alegerile câștigate luna trecută de partidul de guvernământ, Visul Georgian. Atât opoziția, cât și Zourabișvili susțin că scrutinul a fost fraudat.

Zourabișvili, ale cărei atribuții sunt în mare parte ceremoniale, a declarat că nu va părăsi funcția la finalul mandatului său, care expiră luna aceasta, deoarece consideră că parlamentul care îi va alege succesorul este nelegitim.

Comisia electorală susține că alegerile au fost corecte. Premierul a declarat duminică că reacția lui Zourabișvili este una emoțională, generată de înfrângerea opoziției, și că aceasta va trebui să părăsească palatul prezidențial la sfârșitul lunii.

Tensiunile în Georgia au escaladat în ultimele luni, în contextul în care partidul de guvernământ a adoptat legi privind „agenții străini” și limitarea drepturilor LGBTQ+. Visul Georgian susține că acționează pentru a apăra suveranitatea țării împotriva interferențelor externe și pentru a preveni ca vestul să implice Georgia într-un război cu Rusia, conform The Guardian. 

CITEȘTE ȘI: A treia seară de proteste în Georgia: Lupte între autorități și protestatarii pro-UE. Mii de manifestanţi au ieşit din nou în stradă la Tbilisi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel