Liderul opoziției din Germania: ”Refugiații ucraineni fac turism de bunăstare și profită de ajutoarele noastre”

Friedrich Merz, șeful partidului CDU și liderul opoziției din Germania
Friedrich Merz, șeful partidului CDU și liderul opoziției din Germania

Friedrich Merz, lider al opoziției germane, arată cu degetul către presupușii falși refugiați. 

Ucrainenii care și-au găsit refugiu în Germania încă de la începutul războiului ar face ”turism de bunăstare”, adică ar profita de beneficiile sociale germane, mai întâi căutând protecție în țară, apoi colectând venituri din cetățenie și alte ajutoare iar în final aceștia se întorc în Ucraina. O acuzație care nu este nouă, ridicată deja de AFD, extrema dreaptă germană considerată pro-rusă, doar că acum a fost relansată de liderul opoziției, Friedrich Merz, omul care a luat frâiele creștin-democraților din Germania după ieșirea din scenă a Angelei Merkel.

”Ceea ce vedem este turismul social de la acești refugiați care ajung în Germania, apoi se întorc în Ucraina, înapoi în Germania și înapoi în Ucraina”, a spus Merz într-un interviu pentru Bild TV, ciatat de Europa Today, adăugând că ”Un număr mare” de peste 1,1 milioane de refugiați ucraineni înregistrați în Germania profită de stat.

”Avem o problemă aici care se înrăutățește”, a continuat el, argumentând că este ”nedrept” ca statul să plătească pentru a încălzi casele refugiaților într-un moment în care mulți germani din clasa muncitoare nu își pot permite facturile la energie. 

După aceste declarații, Merz, al cărui partid, CDU, este dat în frunte în sondaje, a fost copleșit de controversă, în special de exponenții majorității, care l-au acuzat că răspândește știri false în același mod ca liderii extrema dreaptă germană, AFD, o altă forță politică care beneficiază în sondaje de mânia socială în creștere din țară în urma crizei energetice.

Potrivit AFD, un partid care încearcă să-și extindă sprijinul în Germania de Est, o zonă mai expusă economic la repercusiunile crizei gazelor și în care trăiește o mare comunitate de limbă rusă, refugiații ucraineni primesc subvenții mai mari decât un pensionar mediu. 

Declarațiile lui Merz, ca și cele ale Afd, au fost infirmate de date. Pensia medie reală a germanilor de 35 de ani este de peste 1.300 de euro, în timp ce pentru refugiații ucraineni suma totală a prestațiilor nu ajunge la 1.000 de euro. 

Spre deosebire de alți solicitanți de azil, cei aproximativ 1 milion de ucraineni (în principal bătrâni, femei și copii) care au ajuns în Germania odată cu izbucnirea războiului au acces la programul Hartz IV, un fel de venit de cetățenie, la care se adaugă subvenții pentru locuințe, hrană, îmbrăcăminte, igiena personală și acces la asigurări de sănătate și îngrijire pe termen lung. Familiile ucrainene din Germania au, de asemenea, dreptul la alocații familiale, alocații parentale și avansuri de întreținere. 

”Este jalnic să ne certăm despre spatele femeilor și copiilor ucraineni care au fugit de bombele și tancurile lui Putin”, a declarat ministrul german de Interne, Nancy Faeser. ”Dacă oamenii fac naveta între Germania și Ucraina, uneori riscându-și viața, acesta nu este turism de bunăstare. Poate că este pur și simplu grija pentru cei dragi, un soț sau un tată”.

Copleșit de controversă, chiar și în rândurile moderaților, Merz și-a retras acuzațiile la adresa refugiaților ucraineni, exprimând ”regret” pentru utilizarea expresiei ”turiști ai bunăstării” și cerându-și scuze pentru faptul că ”alegerea cuvintelor mele a fost percepută ca ofensatoare”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel