Edmundo González spune că a semnat o scrisoare privind alegerile din Venezuela sub constrângere, ca o condiție pentru a i se permite să fugă în Spania.
Publicitate
Candidatul opoziției din Venezuela, Edmundo González Urrutia, a declarat că a fost constrâns să semneze o scrisoare prin care îl recunoaște pe Nicolás Maduro ca învingător al alegerilor contestate din țară, aceasta fiind condiția pentru a-i permite să plece în Spania.
Dezvăluirea scrisorii adaugă un nou element de tensiune în criza politică a țării, agravată de rezultatele controversate ale alegerilor și de plecarea recentă a lui González în exil în Spania.
"Am fost obligat să o semnez sau să suport consecințele," a scris González pe X, menționând "ore extrem de tensionate de constrângere, șantaj și presiune."
El a spus că aliații lui Maduro i-au adus documentul când se afla în ambasada Spaniei din Caracas, înainte de a fugi în Spania pentru a cere azil, în urma alegerilor prezidențiale din 28 iulie, despre care opoziția insistă că le-a câștigat.
„În acel moment am considerat că pot fi mai util liber decât dacă aș fi fost închis și împiedicat să îndeplinesc sarcinile încredințate mie” de către alegători, a declarat el.
Documentul menționa că trebuia să rămână confidențial, dar Jorge Rodríguez, șeful adunării naționale și principalul negociator al lui Maduro, l-a prezentat în cadrul unei conferințe de presă televizate la nivel național, la câteva ore după ce o publicație locală a dezvăluit fragmente din el.
Rodríguez le-a spus reporterilor că González a semnat scrisoarea de bunăvoie. Cu toate acestea, González a declarat într-un videoclip postat pe rețelele sociale că a semnat documentul sub constrângere.
„Au apărut cu un document pe care ar fi trebuit să-l semnez pentru a-mi permite plecarea din țară”, a spus González.
Întrebat despre mesajul video al lui González, Rodríguez a amenințat că va dezvălui înregistrări audio ale conversațiilor lor dacă acesta nu își retrage afirmațiile.
Consiliul electoral național al Venezuelei, format în mare parte din loialiști ai lui Maduro, l-a declarat câștigător pe Maduro la câteva ore după închiderea urnelor. Spre deosebire de alegerile prezidențiale anterioare, autoritățile electorale nu au furnizat detalii despre numărul de voturi.
Însă coaliția opoziției a colectat procesele-verbale de la 80% dintre aparatele de vot electronice din țară și le-a postat online. González și liderul opoziției María Corina Machado au declarat că documentele electorale arată că fostul diplomat a câștigat alegerile cu de două ori mai multe voturi decât Maduro.
González a devenit subiectul unui mandat de arestare în urma unei investigații privind publicarea proceselor-verbale.
Condamnarea globală privind lipsa de transparență l-a determinat pe Maduro să ceară tribunalului suprem al Venezuelei, ai cărui membri sunt aliniați cu partidul de guvernământ, să auditeze rezultatele. Curtea supremă i-a reconfirmat victoria.
Următorul mandat prezidențial în Venezuela începe pe 10 ianuarie și durează șase ani, conform The Guardian.
Parlamentul European a adoptat joi, la Strasbourg, o rezoluție prin care subliniază că UE trebuie să depună toate eforturile necesare pentru a garanta că Edmundo Gonzalez Urrutia, președintele legal și ales al Venezuelei, își va putea începe mandatul.
În rezoluţie, adoptată cu 309 voturi pentru, 201 voturi contra şi 12 abţineri, eurodeputaţii condamnă ferm şi resping total frauda electorală orchestrată de Consiliul Electoral Naţional controlat de regimul de la Caracas, care a refuzat să facă public rezultatul oficial. Vezi toată știrea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu