Liderul opoziției venezuelene, María Corina Machado, face presiuni: Toată lumea știe că Edmundo González este președintele ales

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Citește în articol ce declarații a făcut María Corina Machado, liderul opoziție din Venezuela.

Liderul opoziției venezuelene, María Corina Machado, a declarat că SUA, Europa și Regatul Unit ar trebui să recunoască candidatul opoziției ca președinte al Venezuelei.

Vorbind cu jurnaliști internaționali, Machado a declarat: „Toată lumea știe că Edmundo González este președintele ales”.

Mai multe guverne străine au declarat că sunt de părere că opoziția a câștigat alegerile din iulie din Venezuela, dar nu l-au recunoscut pe González drept președinte.

Consiliul electoral de stat și cea mai înaltă instanță din țară - ambele formate din loialiști ai Guvernului - au anunțat că președintele Nicolás Maduro a câștigat un al treilea mandat în iulie, însă numărătorile voturilor publicate de opoziție indică victoria lui González.

Mariei Machado i s-a interzis să candideze la alegeri, iar Edmundo González a candidat în locul ei.

„Cu siguranță cred că (n.r. SUA și Regatul Unit) ar trebui să îl recunoască pe Edmundo González pentru ceea ce este”, a declarat ea într-un răspuns pentru BBC, când a fost întrebată dacă a venit timpul ca Occidentul să îl recunoască ca președinte.

„Poziția lui Maduro este de a crește represiunea. Aceasta continuă să îl izoleze și este nesustenabilă”, a adăugat ea.

Publicarea numărătorilor voturilor

Rezultatul a fost recunoscut de aliații președintelui Maduro, inclusiv Rusia, China și Iran, dar nu și de majoritatea guvernelor străine, care au cerut Guvernului să facă publice numărătorile voturilor pentru a dovedi rezultatul.

Acest lucru include unele țări care au menținut anterior relații mai strânse cu guvernul lui Maduro, inclusiv Brazilia și Columbia.

După ce ultimele alegeri din 2018 au fost în general respinse ca nefiind nici libere, nici corecte, zeci de guverne, inclusiv SUA, l-au recunoscut pe liderul opoziției de atunci, Juan Guaido, drept președinte interimar și au impus sancțiuni severe Venezuelei.

Cu toate acestea, SUA, Regatul Unit și UE s-au abținut să îl recunoască pe González drept președinte de data aceasta, în ciuda faptului că secretarul de stat american Anthony Blinken a declarat că există „dovezi covârșitoare” că acesta a câștigat, nu președintele Maduro.

În schimb, mai multe guverne străine din Occident au acordat prioritate așa-numitei „abordări braziliene” pentru a încerca să negocieze o tranziție pașnică a puterii cu Guvernul lui Maduro.

În replică, Machado a declarat: „Unele țări s-au abținut de la a face acest lucru (n.r. recunoașterea candidatului opoziției ca președinte). Trebuie să ne creștem miza în acest moment. Regatul Unit ar trebui să meargă mai departe și să spună că Edmundo este președinte”.

”SUA ar trebui să facă mult mai mult”

Ea a adăugat că președintele Maduro trebuie să recunoască faptul că „costul menținerii la putere va crește în fiecare zi care trece”.

„Cu siguranță cred că SUA ar trebui să facă mult mai mult. Autorii de încălcări ale drepturilor omului ar trebui să știe că vor fi trași la răspundere. Nu doar în armată, ci și în sistemul judiciar. Aceste mesaje ar trebui să ajungă clar la regim”, a mai precizat Machado.

Ea rămâne ascunsă în timp ce vorbea cu jurnaliștii. Guvernul a cerut ca ea și González să fie arestați. A declarat că există „cu siguranță” un risc ca aceștia să fie închiși.

„Ne caută intens. Au băgat în închisoare oameni despre care credeau că știu unde am fost. Trebuie să rămânem în viață și liberi și aceasta este principala noastră provocare. Fiecare zi care trece este mai grea și mai riscantă. Regimul este capabil să facă orice. Nu au limite”, a spus Machado.

Liderul opoziției a precizat că nu va căuta azil în altă parte: „Cred că datoria mea este să rămân în Venezuela”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel