Liderul suprem al Iranului, predici religioase pentru Hezbollah și Hamas în timp ce ține lângă el o pușcă: Israelul "nu va mai rezista mult"

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Liderul suprem al Iranului a ținut o pușcă lângă el în timp ce se adresa credincioșilor din Teheran, într-un discurs public, la câteva zile după atacul cu rachete al Iranului asupra Israelului.

Ayatollahul Ali Khamenei, în vârstă de 80 de ani, a susținut prima sa predică în aproape cinci ani pentru credincioșii de la moscheea Imam Khomeini Grand Mosalla din centrul Teheranului astăzi.

Acest eveniment are loc cu trei zile înainte de "aniversarea de un an a războiului dintre Israel și Hamas în Gaza", declanșat de atacul grupului palestinian susținut de Iran pe 7 octombrie.

Khamenei a afirmat că atacul, care a declanșat războiul între Israel și Hamas, a fost atât „logic, cât și legal” pentru palestinieni care se află în „dreptate”.

Din mulțime, unii susținători, indignați de un an de ostilități, au ținut portrete ale liderilor aliați uciși din Hamas și Hezbollah.

Lupta Hezbollah, un „serviciu vital pentru regiune”. Israelul „nu va mai rezista mult timp”

Khamenei, adresându-se publicului său în principal în limba arabă, a folosit ocazia pentru a descrie lupta Hezbollah ca un „serviciu vital pentru regiune”, avertizând că Israelul „nu va mai exista mult timp”.

Liderul suprem, care deține cea mai înaltă autoritate în Iran, a vorbit timp de 40 de minute după „o ceremonie de comemorare” la ora 10:30 (7:00 GMT) pentru Hassan Nasrallah, liderul ucis al mișcării armate libaneze Hezbollah, susținută de Teheran. 

Nasrallah, care a fost liderul Hezbollah timp de aproximativ 30 de ani, a fost ucis săptămâna trecută într-un atac israelian coordonat asupra sediului grupului din Beirut, provocând astfel al doilea atac direct al Iranului asupra Israelului în istoria sa.

În timpul discursului, a lăudat lupta continuă a Hezbollah împotriva Israelului.

„Hezbollah... prin apărarea Gaza, luptând pentru Moscheea Al-Aqsa din (Ierusalim) și atacând regimul uzurpator și tiranic (Israel), a făcut un pas în a oferi un serviciu vital întregii regiuni și întregii lumi islamice”, a spus el.

Israel a suferit o serie de dificultăți raportate în timp ce continuă să avanseze în sudul Libanului pentru a înlătura Hezbollah și pentru a asigura întoarcerea în siguranță a cetățenilor săi în nordul Israelului.

Hamas, lăudat pentru atrocitățile comise - " o mișcare internațională logică și legală"

Khamenei a menționat, de asemenea, războiul în curs de desfășurare al Hamas împotriva Israelului, lăudând grupul pentru atrocitățile comise, în timp ce se adresa națiunilor arabe în limba arabă.

„Atacurile Al-Aqsa Flood care au avut loc în jurul acelei perioade anul trecut au fost o mișcare internațională logică și legală, iar palestinienii au avut dreptate”, a spus el.

În timp ce mediatori internaționali fac apel la de-escaladare în Gaza și Liban, Khamenei a insistat că grupurile proxy ale Iranului „nu se vor retrage” în fața agresiunii percepute din partea Israelului.

„Rezistența din regiune nu se va retrage în urma acestor martiri și va câștiga”, a spus el.

Iranul a provocat o escaladare drastică la începutul acestei săptămâni, răspunzând la uciderea lui Nasrallah, a lui Ismail Haniyeh de la Hamas și a lui Abbas Nilforoushan din Iran cu un bombardament asupra Israelului folosind aproximativ 200 de rachete.

Tensiunile rămân ridicate, Israelul evaluând acum cum să răspundă. Khamenei a continuat amenințările repetate la adresa Israelului, lăudând direct armata iraniană, nu organizațiile teroriste, pentru efortul său. 

„Acțiunea strălucitoare a forțelor noastre armate de acum câteva nopți a fost complet legală și legitimă”, le-a spus el mulțimii sale în această dimineață.

Khamenei a condus ultima dată rugăciunile de vineri în ianuarie 2020

Khamenei a condus ultima dată rugăciunile de vineri în ianuarie 2020, după ce Iranul a lansat rachete asupra unei baze militare americane în Irak, ca reacție la un atac care a dus la moartea comandantului venerat al Gardienilor Revoluției, Qasem Soleimani.

În timp ce vorbea, mulțimi care fluturau steaguri ale Hezbollah și Iran s-au adunat în fața fostului sediu al ambasadei americane din Teheran pentru a denunța „crimele” Israelului în Fâșia Gaza și în Liban, a raportat media iraniană.

Liderul Iranului declarase doliu public în țară pentru Nasrallah și miercuri a spus că moartea liderului Hezbollah nu este „o chestiune mică”.

El nu l-a menționat pe oficialul Hezbollah, Hashem Safieddine, astăzi, zvonit a fi succesorul lui Nasrallah.

Hamas, Hezbollah și alte grupuri armate din Orientul Mijlociu fac parte din „axa de rezistență” aliată cu Iran, opusă Israelului și aliatului său, Statele Unite. Pentru Hezbollah, pierderea liderului său este văzută ca o lovitură devastatoare. Nasrallah a condus grupul timp de aproximativ trei decenii și a supravegheat transformarea acestuia dintr-o miliție localizată care a făcut față invaziei israeliene din 1982 într-o putere regională și un partid politic care, adesea, acaparează statul libanez.

Iranul a declarat că atacul de săptămâna aceasta a fost efectuat în „autoapărare” și a avertizat că va efectua „atacuri devastatoare” asupra Israelului dacă acesta ar riposta. Totodată, Khamenei a afirmat că SUA și „unele țări europene” sunt responsabile pentru instabilitatea din regiune.

El a mai spus la o întâlnire în Teheran că „dacă Israel pleacă din această regiune, aceste războaie și ciocniri vor dispărea complet din regiune”, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel