Liderul suprem al Iranului se laudă că Israelul devine ”neajutorat și confuz”. Ironii despre relația cu SUA: Fără sprijinul american va tăcea în câteva zile

foto: Freepik
foto: Freepik

Liderul suprem iranian, Ayatollah Ali Khamenei, a declarat vineri că Israel devine "neajutorat și confuz" pe măsură ce continuă intervenția militară în Gaza.

Într-o postare pe X, cunoscut anterior ca Twitter, Khamenei a susținut, de asemenea, că guvernul israelian "mințea" poporul atunci când se arăta îngrijorat de ostatecii ținuți de Hamas în Gaza în timp ce bombarda zone în care aceștia ar putea fi ținuți.

"Fără sprijinul american," Israelul "va fi tăcut în câteva zile," a declarat Khamenei, potrivit CNN.

Aceste remarci vin la câteva zile după ce președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a declarat că Israel a "trecut peste liniile roșii" în Gaza, ceea ce "poate determina pe toată lumea să acționeze," în contextul avertismentelor din partea unui consilier pentru securitate națională al SUA cu privire la un "risc crescut" de conflict în Orientul Mijlociu care se poate extinde.

CNN a raportat joi că serviciile SUA cred - momentan - că Iranul își adaptează răspunsul la intervenția militară a Israelului în Gaza pentru a evita conflictul direct cu Israel sau SUA, dar în același timp impun costuri adversarilor lor.

Cu toate acestea, SUA sunt, de asemenea, conștiente că Iranul nu are un control perfect asupra grupurilor sale - în special asupra Hezbollahului libanez, cel mai mare și mai capabil dintre diversele grupuri.

Hezbollah este un aliat al Hamas, grupul care a atacat Israel pe 7 octombrie și s-a poziționat de mult timp ca luptând împotriva Israelului. Oficialii SUA sunt profund îngrijorați că politicile interne ale grupului pot determina Hezbollah să intensifice tensiunile latente.

SUA nu au întotdeauna vizibilitate perfectă asupra comunicațiilor dintre Iran și diferitele sale grupuri procurori, conform surselor familiare cu informațiile SUA din regiune.

Miercuri, Khamenei a cerut țărilor cu majoritate musulmană să înceteze cooperarea economică cu Israel, inclusiv exporturile de petrol și alimente către această țară, potrivit agenției de știri Tasnim, afiliată statului Iran.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel