Ligia Deca, ministrul Educației, vine cu o veste bună pentru elevi.
Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat o schimbare semnificativă în structura examenelor naționale din 2025, venind cu o veste mult așteptată de elevi. În urma propunerilor și feedbackului primit din partea publicului, Ministerul Educației va introduce zile libere între probele de la Evaluarea Națională și Bacalaureat.
Această decizie va fi discutată în cadrul ședinței Comisiei de Dialog Social de la nivelul Ministerului Educației, urmând ca ulterior să fie comunicat calendarul final al examenelor.
Această măsură vine ca răspuns la preocupările exprimate de elevi, profesori și părinți, care au subliniat importanța unor perioade de odihnă între probele de examen, pentru a asigura o performanță optimă și pentru a reduce stresul asociat examenelor naționale.
„Feedback preluat: zi liberă între probele de la examene! Am ținut cont de propunerile primite și de opiniile exprimate în spațiul public și vom introduce câte o zi liberă între probe la evaluarea națională 2025.
La bacalaureat 2025 vom introduce o zi liberă după a doua probă. Vom propune această variantă de calendar, cu zile libere între probe, la ședința de mâine a Comisiei de Dialog Social de la nivelul Ministerului Educației, apoi vom comunica și calendarul final al examenelor.
Mă bucur că primim feedback, atunci când lansăm documente în consultare publică. Transparența instituțională, feedbackul constructiv și dialogul sunt, întotdeauna, cele mai potrivite modalități pentru a lua cele mai bune decizii pentru copii”, a anunțat Ligia Deca.
VEZI ȘI ALTE ȘTIRI:
Rata de promovare la a doua sesiune a examenului naţional de Bacalaureat a fost de doar 29,3%, a anunţat, luni, Ministerul Educaţiei.
Ministerul a publicat, luni, rezultatele iniţiale, înainte de înregistrarea şi soluţionarea contestaţiilor, obţinute de candidaţii care au susţinut examenul naţional de Bacalaureat în sesiunea august 2024.
Au promovat 8.206 de candidaţi, rata cumulată de promovare (toate promoţiile) fiind de 29,3%.
Rata de promovare pentru promoţia 2024 a fost de 31,2% (5.855 de candidaţi), pentru promoţiile anterioare - 25,4% (2.351 de candidaţi).
La probele scrise s-au prezentat 28.016 candidaţi din totalul celor 33.676 înscrişi. Au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă 48 de candidaţi, care nu vor putea participa la următoarele două sesiuni.
Contestaţiile pot fi depuse/transmise luni, până la ora 18,00, inclusiv prin mijloace electronice. Candidaţii care contestă rezultatul iniţial al evaluării trebuie să completeze, să semneze şi să depună/transmită prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere.
Rezultatele finale vor fi afişate vineri, 30 august.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu