Liliecii îşi spionează prada şi semenii pentru a putea să vâneze cu succes (studiu)

Liliecii îşi spionează prada şi pe ceilalţi semeni ai lor pentru a putea vâna cu succes, potrivit unui studiu realizat de Institutul Smithsonian pentru Cercetări Tropicale (STRI) din Panama, ai cărui reprezentanţi au dezvăluit că aceste mici mamifere zburătoare aplică anumite strategii pentru a-şi minimaliza eforturile de căutare a hranei, relatează EFE.

'Căutarea prăzii necesită mult timp şi energie, iar un lucru surprinzător pe care îl fac liliecii este să minimalizeze aceste eforturi prin strategii de urmărire a prăzii şi a comunicărilor acesteia sau spionându-i pe alţi lilieci, pentru a afla unde vânează aceştia', a declarat Ximena Bernal, profesor asociat al Universităţii Purdue din Statele Unite. Ximena Bernal şi Rachel Page, cercetătoare la Institutul Smithsonian pentru Cercetări Tropicale, au studiat modul în care liliecii utilizează informaţiile pentru a-şi ataca prada.

'Liliecii sunt un grup emoţionant de studiat, pentru că dezvoltă diferite strategii de vânătoare. Am analizat exemplare din întreaga lume pentru a identifica modul de operare şi adaptările senzoriale şi cognitive pe care le-au dezvoltat pentru a vâna cu succes', a spus Rachel Page. Potrivit lor, liliecii din ordinul Chiroptera au abilităţi auditive ce coincid cu strategiile lor de vânătoare.

De exemplu, aceste animale care depind exclusiv de ecolocalizare pentru a-şi găsi hrana, emit sunete ascuţite la mare distanţă şi au urechile mai mici. În schimb, liliacul de Noua Zeelandă, care petrece aproape 40 % din timp căutând prada la nivelul solului în păduri, ascultă mişcările şi îşi foloseşte simţul olfactiv pentru a detecta prada în tufişuri.

Liliecii care populează deşerturile ascultă sunetele pe care le fac scorpionii care se mişcă în mediul lor natural şi se folosesc de acele zgomote pentru a-şi detecta prada. Potrivit studiului, indiferent de strategia pe care o utilizează sau de locul în care vânează, liliecii par să fie experţi în a învăţa unul de la altul, dar şi de la alte specii. Institutul Smithsonian pentru Cercetări Tropicale din Ciudad de Panama este un organism ce promovează înţelegerea naturii tropicale şi importanţa sa pentru bunăstarea oamenilor, promovând o conştientizare publică mai amplă în privinţa protejării ecosistemelor tropicale, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel