Roboții ar putea simți gustul mâncării.
Programele de Inteligență Artificială (AI) au ajuns deja să răspundă la stimuli senzoriali, cum ar fi atingerea, vederea, mirosul și sunetul, așadar, nu ar fi exclus ca ele să poată simți și gustul în viitor. Cercetătorii în inginerie de la Universitatea Penn State (SUA) își doresc să realizeze exact acest obiectiv, proiectând o "limbă electronică" capabilă să detecteze gaze și molecule chimice cu componente care au o grosime de doar câțiva atomi.
Deși limbajul electronic nu va putea experimenta nevoia unei gustări în mijlocul nopții, echipa de cercetare speră că noul lor concept ar putea fi integrat în roboți pentru a contribui la crearea dietelor influențate de inteligența artificială și la pregătirea meniurilor de la restaurant.
Regretabil, obiceiurile noastre alimentare nu sunt dictate doar de necesitățile nutriționale; ele sunt influențate și de preferințele noastre pentru arome. Aceasta este o parte importantă a procesului prin care papilele noastre gustative îi transmit creierului să evite alimentele cu gust neplăcut sau potențial toxice. Cu toate acestea, acest aspect este și motivul pentru care uneori este greu să rezistăm unui desert delicios în plus. Acest proces implică un grad de cunoaștere și dezvoltare psihologică, elemente ce încă lipsesc roboților în prezent. "Comportamentul uman este ușor de observat, dar greu de măsurat, ceea ce complică procesul de replicare într-un robot pentru a-l face să aibă inteligență emoțională. În prezent, nu există nicio metodă efectivă pentru realizarea acestui lucru", explică Saptarshi Das, profesor asociat în științe inginerești și mecanice.
La analiza sării, de exemplu, limba electronică a identificat prezența ionilor de sodiu, simțind astfel aportul de clorură de sodiu. Designul acesteia este suficient de flexibil pentru a se aplica tuturor celor cinci profile majore de gust: sărat, acru, amar, dulce și umami. Ipotetic vorbind, cercetătorii ar putea configura matrice similare de dispozitive cu grafen, care să reproducă aproximativ cei 10.000 de receptori gustativi diferiți localizați pe limba umană. „Exemplul la care mă gândesc sunt oamenii care își antrenează limba și devin degustători de vinuri. Poate că în viitor putem avea un sistem AI pe care îl putem antrena pentru a fi un degustător de vin și mai bun”, au mai spus reprezentanții Universității Penn State.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News