Protocoale de colaborare încheiate de UDMR la nivelul grupurilor parlamentare vor fi rediscutate, după respingerea amendamentelor propuse de Uniune la Legea nr. 215/2001, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, deputatul Andrea Csép.
'Am început a doua sesiune parlamentară şi se face o evidenţiere a problemelor rezolvate şi nerezolvate din cadrul grupurilor parlamentare. Liderii de grupuri stau la masă şi discută posibilitatea prelungirii acestor protocoale de colaborare sau nu. Cred că după momentul de săptămâna aceasta, se vor reaşeza lucrurile şi trebuie să discutăm la nivelul grupurilor parlamentare ce facem mai departe, cum arată aceste legi, în ciuda faptului că ne-am propus să le ducem la bun sfârşit, pentru binele comunităţilor minoritare din România. S-ar putea să ne gândim cum va fi în viitor. Dar cu siguranţă vom discuta despre aceste protocoale', a arătat deputatul UDMR.
Aceasta a spus că afirmaţia potrivit căreia România ar fi o ţară model în ceea ce priveşte situaţia minorităţilor 'este falsă' şi că respingerea amendamentelor şi a modificărilor la Legea 215, formulate de UDMR, 'demonstrează foarte clar că majoritatea română a respins dialogul cu maghiarii'.
'Uniunea a propus un dialog întregii clase politice şi tuturor partidelor parlamentare şi cele ale minorităţilor, să caute o cale de dialog, de compromis, pentru că este o problemă a minorităţilor', a precizat deputatul.
Deputatul Levente Vass, liderul UDMR Târgu Mureş, a afirmat, la rândul său, că s-ar fi aşteptat ca amendamentele respective - care se referă la folosirea limbii materne în instituţiile publice în localităţile în care minorităţile reprezintă 10 la sută din populaţie şi nu 20 la sută, cât este stabilit în prezent - să fie susţinute nu doar de PSD, ci şi de către restul partidelor parlamentare, şi de deputaţii aparţinând minorităţilor, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News