Limba română, lăsată pe dinafară, în Ucraina. Chirieac: Nimeni nu ține cont de România când avem nevoie. Noi îi ajutăm. Zelenski închide ușa comunității românești

Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ

Analistul politic Bogdan Chirieac a reacționat după ce limba română și-a pierdut drepturile în Ucraina.

Publicitate

Nimeni nu ține cont de România atunci când avem nevoie de ajutor. Noi ajutăm Ucraina, cât se poate, cu riscul de a deveni o țintă a rușilor. În acest context, președintele Volodimir Zelenski promulgă legea care închide ușa comunității românești din Ucraina. Nu se va mai putea învăța în limba română și știm că sunt mulți români acolo peste graniță”, a transmis Cristina Șincai, în emisiunea sa de la România TV.

Minoritățile, fără drepturi în Ucraina, înainte de război. Nu surprinde pe nimeni că acest lucru continuă

„Înainte de război, Ucraina și Federația Rusă erau state eșuate. Erau state oligarhice, state autoritare, cu o economie departe de cea liberă, cu nerespectarea profundă a drepturilor omului, în general, și a drepturilor minorităților, în special. Minoritățil, în Ucraina, aveau o viață foarte grea, înainte de război. Minoritatea română, dar nu numai, nu avea niciun fel de drepturi.

Lucrul acesta a provocat reclamații din partea Ungariei la Consiliul Europei și al instituțiile europene abilitate. Acum, în timp de război, când ucrainenii își apără teritoriul în fața rușilor, nu ne așteptăm la lucruri profund schimbate. Așadar, să nu fim foarte duri cu conducerea Ucrainei în acest moment”, a comentat analistul politic Bogdan Chirieac.

„Dar președintele Zelenski a promis acest lucru. Să spunem, în câteva cuvinte, telespectatorilor: peste graniță, acolo unde se agață harta în cui la noi, acolo sunt români. Vorbesc limba română sau își cresc copiii vorbind limba româna și vor să continue așa la școlile din Ucraina”, a adăugat Șincai.

Lucrurile se pot schimba în viitorul îndepărtat când Ucraina va face parte din UE

„Acea lege, ca și legea anterioară pentru minorități, sunt total incompatibile cu dreptul european. Acum, ce putem să facem? Să așteptăm să se termine războiul... Ucraina și-a depus candidatura la Uniunea Europeană - probabil că va dura cel puțin 15 ani până când va atinge nivelul de dezvoltare și valorile necesare pentru a adera. România a avut nevoie de 5 ani plus 2 ani de ratificare a tratatelor. Ucraina are nevoie de mult mai mult timp, problemele sunt mult mai mari.

E bine să semnalăm faptul că legea este total incompatibilă cu valorile europene și să milităm pentru mai multe drepturi pentru minoritatea românească”, a adăugat Chirieac.

Întrebat despre ce pot face politicienii noștri în această situație, analistul politic a spus clar: „Zelenski nu ascultă, în acest moment, decât de Joe Biden, Ursula von der Leyen sau Emmanuel Macron. În niciun caz nu ascultă de lideri mici sau țări mai mici. Zelenski, poate și din cauza presiunii războiului, s-a autopropulsat drept mare lider mondial. Faptul că Marcel Ciolacu sau Bogdan Aurescu nu au putut să-l aducă la rațiune pe Zelenski nu e de mirare”, a conchis el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel