Pe 1 noiembrie 2020 ar urma să aibă loc alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Având în vedere că în cursa electorală s-au înscris mai mulți participanți, mulți dintre aceștia declarați pro-europeni și chiar unioniști, doar o partea dintre ei au declarat că posedă limba română.
În contextul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, candidații la funcția cea mai înaltă din stat au avut obligația să depună o declarație-consimțământ că posedă limba română. Astfel, numai o parte dintre cei înscriși au declarat limba română ca limbă pe care o cunosc, ceilalți, chiar dacă reprezintă segmente unioniste sau pro-europene, au declarat că posedă „limba de stat“.
Anunțul a fost făcut de Valeriu Munteanu, fost ministru al Mediului, pe pagina sa de Facebook.
Astfel, dintre cei înregistrați, doar Dorin Chirtoacă, din partea „Mișcării Politice UNIREA“, Maia Sandu, din partea „Partidului Acțiune și Solidaritate“ și Tudor Deliu, din parte „Partidului Liberal Democrat din Moldova“, au declarat că posedă limba română.
Ceilalți candidați declarați pro-europeni și unioniști au declarat „limba de stat“ ca limbă pe care o posedă, fără a specifica dacă este „română“ ori „moldovenească“. Printre aceștia se numără Andrei Năstase, din partea „Platformei Civice Demnitate și Adevăr“, Constantin Oboroc, fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova și ce doi unioniști, generalul Ion Costaș și Octavian Țîcu, din partea „Partidului Unității Naționale“.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News