Limba română cât și limba moldovenească vor fi recunoscute pe teritoriul Ucrainei. Rada Supremă a adoptat marți în prima lectură proiectul de lege privind funcţionarea limbilor, propus de deputații partidului aflat la guvernare, Sergei Kivalov şi Vadim Kolesnicenko, informează korrespondent.net, transmite Unimedia.md.
Proiectul de lege stabilește că, în contextul prevederilor stipulate în Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare, acesta va fi aplicat pentru 18 limbi, și anume: rusa, belarusa, bulgara, armeana, găgăuza, idiş, tătara, moldovenească, germana, poloneza, neogreaca, rroma, româna, slovaca, maghiara, ruteana, caraima şi crâmceaca.
Astfel, pe teritoriul Ucrainei, limbile „moldovenească” și română vor fi considerate două limbi diferite. Este drept însă că, în constituţia Republicii Moldova, limba oficială este cea moldovenească.
Totodată, conform proiectului de lege, în anumite cazuri, printr-o decizie a consiliilor locale statutul de limbă regională ar putea fi oferit acelei limbi, vorbitorii căreia constituie nu mai puțin de 10% din populaţia teritoriului dat.
De asemenea, legea prevede că toate actele la nivelul autorităţilor publice și locale vor fi traduse din ucraineană în limba rusă și limbile regionale. Rada intenţionează să introducă un nou model de pașapoarte în care informația despre posesorul acestuia va fi scrisă atât în limba ucraineană, cât și în limba minorității naționale pe care o reprezintă. Conform proiectului de lege, instituţiile de învăţământ vor fi obligate să formeze clase separate în care lecțiile se vor susține în limba regională, iar la cererea reprezentantului minorității naționale, toate testările vor fi traduse în limba regională sau a minorității naționale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News