Horațiu Cosma (USR) a fost invitat la DC News unde a vorbit despre situația rețelei de transport feroviar din România.
„Ne-am dori să fim altundeva, dar din păcate calea ferată în România suferă și, ca să folosesc o metaforă, aș spune că sângerează prin miile de restricții de viteză, de limitări. Trenuri vechi, media de vârstă a materialului rulant în România, 40 de ani, circulă trenuri Malaxa construite în perioada interbelică, acum 90 de ani.
A ajuns un tren să circule de la Constanța până la granița de vest în 24 de ore, trenuri de călători, cele de marfă fac chiar trei, patru, cinci zile și de acolo până în vestul Europei, un tren face chiar mai puțin. Viteze demne de bicicletă și de trotinetă. E extrem de trist.", a spus Horațiu Cosma.
„Limitările de viteză au fost introduse de Traian Băsescu când a avut loc un accident de tren, ultimul cu multe victime, pentru că avea de ales, între a repara șinele, a perfecționa macazul sau a reduce viteza și a fost redusă viteza ca să nu fie accidente.”, a spus Val Vâlcu.
„În anii '90 făceam mult mai puțin decât facem astăzi pe calea ferată. Toate aceste limitări de viteză vin dintr-o chestiune foarte simplă: nu s-au mai băgat bani, a fost decapitalizată calea ferată românească, deoarece ca orice structură mare, după construcție ea în continuare consumă bani.
E nevoie la 10, 15, 20 de ani de schimbarea șinei, a traverselor, a acelor schimbătoare de cale și din păcate s-au finanțat la valori de drum județean, câteva zeci de mii de lei per kilometru și asta înseamnă în fiecare an noi restricții de viteză, noi zone punctuale în care viteza scade. Erau 200 milioane de călători pe calea ferată în anii '90, astăzi vorbim de 50,60 de milioane, deci aproape un sfert.
CFR călători, în anii '90, avea 5000 de vagoane, astăzi mai are 800 și acelea, multe trase pe dreapta. Nu s-au mai cumpărat trenuri noi din anii 2000, de acum 20 de ani, vestitele Săgeți Albastre.", a spus Horațiu Cosma.
VEZI ȘI: Sumele trimise în țară de românii din diaspora. Care sunt sacrificiile pe care le fac cei din Marea Britanie și de ce nu se pot întoarce în România / video https://www.dcnews.ro/sumele-trimise-in-tara-de-romanii-din-diaspora-care-sunt-sacrificiile-pe-care-le-fac-cei-din-marea-britanie-si-de-ce-nu-se-pot-intoarce-in-romania-video_920099.html
VEZI ȘI: Condiții pentru cetățenii care vor câini considerați periculoși. Atenție: Pedepsele nu sunt de neglijat / video https://www.dcnews.ro/conditii-pentru-cetatenii-care-vor-caini-considerati-periculosi-atentie-pedepsele-nu-sunt-de-neglijat-video_919472.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu