Radu Leca și Ramona A. Dumitru au vorbit, la Ultrapsihologie, de necesitatea impunerii unor limite încă din primii ani de viață.
Pentru educația copiilor, pe termen lung, este important să se creioneze limitele încă din primii ani de viață, iar unul dintre motive este tocmai acela de a nu crește un copil pe modelul clasic al lui Caragiale, răsfățatul Dl. Goe.
”Este important ca limitele să fie prezente nu chiar de la naștere, dar de la un an. Atunci deja trebuie puse niște limite”, a afirmat psihoterapeutul Ramona A. Dumitru, în emisiunea Ultrapsihologie de la DC News TV și DC News.
Aceasta a continuat discuția și l-a întrebat pe psihologul Radu Leca, dacă ”pe lângă aceste limite, care nu sunt impuse, nu vede și niște modele în familie? Adică dacă tata este dominant sau mama este dominantă, el preia comportamentul unuia dintre părinți?”
„Cum ar fi să fie părinții la fel, egali? Cum ar fi să nu avem un părinte dominant? Să știe fiecare ce are de făcut. (...) Părintele dominant înseamnă că are și momente mari de greșeală. Ce învață copilul de la părintele dominant? Tonul vocal. Părintele amărât și trist este cu capul jos, între umeri, așteaptă să i se spună ceva rău, stă la colț, mai ciugulește ceva, nu poate să refuze pe nimeni când se așază la masă, devine obez, acolo este tristețe maximă”, a spus Radu Leca.
„Poate avea ambele modele: confortul cu răutatea. Se combină. Avem nevoie să producem în mod conștient pentru societatea românească copii fără dependențe. Iar noi reușim să producem doar copii cu dependențe. Cu exclusivitate. Fiindcă și noi suntem dependenți.
Dacă noi, oamenii de 45 de ani, avem senzația că totalitatea copiilor pe care îi vedem pe stradă cu vârsta între 10 și 14 ani au cel puțin o problemă emoțională, vizibilă, cum se îmbracă, cum vorbesc, cum arată, cum urlă, ce mănâncă, cum miros, vorbim în 20 de ani. Dar va fi valid tot pentru noi, pentru ceilalți din urma noastră, nu”, a afirmat Leca.
Mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News